Naknada

Grčki autori od srpskih estradnjaka traže 6,1 milijuna eura za svoje pjesme

Lifestyle / Flash | 25. 06. 2014. u 11:13 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Popis tridesetak pjesama dostavljen je Sokoju preko kojih pravi autori hitova kojima se diče srpske estradne zvijezde traže nadoknadu za svoje skladbe, piše Blic.

Naravno, nije posebna tajna da su neki od najvećih tamošnjih hitova samo plagijati iz Grčke, ali zvijezde su vjerojatno očekivale da će se ovaj "divlji zapad" koji vlada na sceni nekažnjeno nastaviti.

Naime, grčki autori potražuju 6,1 milijun eura, a na listi su se našle neke od pjesama Jelene Karleuše, Ace Lukasa, Ace Pejovića, Saše Matića itd.

Riječ je pjesmama koje su uzete bez dozvole, potpisa i nadoknade, a nastale su u posljednjih deset godina. Štoviše, Karleuša je čak otišla i korak dalje pa se na neke kompozicije sama potpisala kao autor.

"U pitanju su ozbiljne svote koje grčki kompozitori potražuju preko svojih odvjetnika. Prvo se s autorima pokušavamo nagoditi izvan suda. Najčešće je u pitanju nekoliko tisuća eura po pjesmi", rekao je za Blic Rodoljub Stojanović, direktor Ricom Publishinga koji zastupa Grke u sporu.

Grčka autorska agencija je još prije nekoliko godina poslala listu Sokoju, ali oni tvrde da nisu nadležni za plagijate.

"Ako se ispostavi da su grčki autori pokradeni, oni svoj novac moraju tražiti preko suda i to ne Sokoju, već autorima koji su Sokoju dali lažne podatke o autorstvu. Ako sud presudi da je djelo plagijat, 'lažnjak0 je dužan dobiveni novac koji je dobio od Sokoja uplatiti originalnom kompozitoru", objašnjava direktor Sokoja Aleksandar Kovačevič.

Kopirati
Drag cursor here to close