Earth Hour

Gašenjem svjetla bh. gradovi u globalnoj akciji 'Sat za planet Zemlju'

Lifestyle / Flash | 29. 03. 2014. u 19:44 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gašenjem svjetla na Starom mostu, umjetničkom instalacijom sa svjećama ispred OKC "Abrašević", te gašenjem vanjske rasvjete na tržnom centru Mepas Mall, Mostar se večeras pridružio najvećoj globalnoj volonterskoj akciji "Sat za planet Zemlju", koju već osmu godinu za redom organizira Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF).

Pored Mostara, svjetskim metropolama u ovoj akciji, večeras od 20.30 sati pridružili su se Sarajevo, Banja Luka, Brčko, Doboj, Livno, Čapljina, Ljubuški, Prijedor, Bijeljina, Bugojno i drugi gradovi BiH, ali i mnogobrojni građani koji su gašenjem svjetla u svojim domovima dali doprinos ovom događaju.

Globalna inicijativa WWF-a "Sat za planet Zemlju" nastala je 2007. u Sydneyu sa svrhom podizanja svijesti donositeljima odluka i stanovništvu svijeta o prekomjernoj potrošnji zemljinih resursa i energetskoj učinkovitosti te štetnosti klimatskih promjena i čovjekova negativnog utjecaja na Zemlju.

- Glavna svrha Sata za planet Zemlju je stvoriti svijest o problemima s kojima se suočava naš planet zbog klimatskih promjena, prekomjernog trošenja svih resursa, zbog nebrige - kazao je Bojan Stojanović iz WWF-a, dodavši kako se malim, individualnim akcijama može postići neizmjerno mnogo i promjeniti planet Zemlju nabolje.

"Sat za planet Zemlju" s gotovo dvije milijarde sudionika u 135 zemalja svijeta ušao je u povijest kao najveća globalna volonterska akcija ikad organizirana.

U Bosni i Hercegovini ova se akcija provodi šesti put.

Kopirati
Drag cursor here to close