Happy Machine

Dubiozin album srušio server

Kultura / Glazba | 08. 02. 2016. u 11:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skoro tri godine nakon njihovog posljednjeg albuma, Dubioza kolektiv objavio je nov album "Happy Machine", sedmi LP s opcijom za besplatni download. Nakon 20 minuta od objavljivanja, stranica www.dubioza.org nije izdržao ogromni broj downloada ali je ubrzo server vraćen u funkciju.

Happy Machine objavljen je za Kool Arrow Records/[PIAS] Label Services koji u Srbiji zastupa Lampshade Media.

Inspiracija za "Happy Machine" razvila se tijekom dvije godine uslijed raznih događanja - istambulskog Gezi park protesta ("svi jednaki"), uhićenja osnivača The Pirate Bay ( "Free.mp3"), sirijske izbjegličke krize i sramnim evropskim odgovorom na nju. Na albumu gostuju Manu Chao, Benji Webbe iz Skindreda, talijanski trubač i pjevač Roy Paci, pandžabi pjevač BEE2, katalonski ska-rumba band La Pegatina i Dzambo Agusev trubač iz Makedonije. Pjesme su na engleskom, španjolskom, Punjabi i talijanski.

Što je “Happy Machine”? Happy Machine je, jednostavno rečeno, balkanska sprava za rakiju. Ova lokalna žestoka voda, nazvana rakija, proizvodi se u selima širom regije. Djed ima svoj tajni recept, baka ima svako jutro svoju čašu za zdravlje. Pijenje sveže ljute rakije direktno iz Sretne mašine poznato je da izaziva instant sreću i druge efekte (prikazane u njihovom spotu "No Escape"). Ipak, ova dobra stara praksa je zabranjena od strane EU u posljednjih nekoliko godina i zahtjeva posebnu dozvolu, čak i za proizvodnju malih količina za nekomercijalne kućnu upotrebu što je pretvorilo normalne obitelji u hajduke.

"Mislili smo da bi pomoglo ako bismo napisali kako da se sastavi Happy Machinea pa smo stavili plan na naslovnici." – izjavili su članovi benda i dodali: “Happy Machine” je glas svega na slobodi - govora, kretanja, ideje i znanja, i borba običnih ljudi koji pokušavaju da zaštite ove slobode od nemilosrdnih kradljivaca duša. Ako ne uspijemo u tome, bar imamo Happy Machine da u njoj udavimo našu tugu."

Kopirati
Drag cursor here to close