Mostarski Willy Wonka

Čokolada s okusom Mostara

Lifestyle / Putujte s nama | 04. 09. 2014. u 17:41 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odavno je poznato da čokoladu obožava svatko, od najmlađih do najstarijih, u što smo se uvjerili na Čokoladnim neredima koji su krenuvši iz Mostara obišli cijeli svijet. No Mostar se, ako niste znali, može pohvaliti vlastitom, autohtonom hercegovačkom čokoladom.

Kako bi vam zasladili završetak današnjeg dana, inače Međunarodnog dana čokolade, donosimo intervju s profesionalnim čokolatijerom Draganom Topalovićem, koji već pet godina proizvodi čokoladu koja odiše slatkim okusom Hercegovine.

Topalović je vlasnik privatne čokolaterije 'Čokolada Mostar', koja se nalazi na SPC Rondo. Trgovina egzistira preko deset godina, ali vlastitu čokoladu vlasnici su počeli proizvoditi prije pet godina, a svojom kreativnošću su se uspjeli izboriti za mjesto na tržištu.

''U talijanskoj firmi Pavoni završio sam osnovni tečaj o čokoladi, gdje sam dobio osnovno znanje u radu s čokoladom, kako se topi čokolada te o tome kako se prave kreme, a kasnije sa svojom maštom nastavljaju se čokoladne kreacije'', rekao je u razgovoru za Bljesak.info Topalović, ističući da su čokolade iz ove čokolaterije isključivo rezultat ručnog rada, bez mašina.

Naziv trgovine, ali i brenda je Čokolada, a vlasnici su se odlučili za to ime upravo iz razloga jer je jednostavno.

Mostarski brend 'Čokolada'

''Postoje brojni egzotični nazivi za firme, ali mi smo se odlučili za 'Čokolada' jer je pristupačno našem čovjeku odmah asocira na najslađe stvari.

Kada smo počeli imali smo nekoliko vrsta pralina, sada imamo preko 60 vrsta svojih ručno rađenih čokoladnih pralina u bijeloj, mliječnoj i tamnoj čokoladi. Koristimo najkvalitetniju belgijsku čokoladu Belcolade, koja daje poseban ukus. Osim pralina radimo svoje bombonjere, čokolade, lizalice, razne vrste čokoladnih figura, počeli smo raditi i francuske macaronse koji su i kod konačno postali hit'', rekao je Topalović.

Macaronsi su se počeli praviti u Francuskoj prije sto godina, a u Mostar polako ali sigurno ulaze na velika vrata.

Macaronsi u Mostaru nakon 100 godina

''Kod nas se može naći 15 različitih okusa macaronsa punjenih različitim kremama, čokoladama, s okusom brovnice maline i slično. Mi ih ne punimo džemovima i šećerom kao što se to radi u Francuskoj, već radimo vlastite kreme, pa se može reći da su ovi macronsi zaista naši 'Mostarski makronsi''', nadodao je Topalović.

Sama izrada i pralina i macronsa je poprilično složena i dugotrajna za jedan kilogram pralina potrebna su gotovo dva sata napornog rada, recepti se oprezno čuvaju, a u svaku od ovih čokolada je udahnut duh Hercegovine.

''Naše čokolade ne sadrže nikakve konzervanse, sto posto su prirodne i nema dodataka koji daju duži rok trajanja čokoladama.

Čokoladu pokušavamo prilagoditi našem tržištu, pokušavamo je stopiti s našom okolinom i sa svim onim što nam je priroda dala. Bogati smo smokvama, grožđem … pokušavamo to sve stopiti radimo čokolade sa smokvom, grožđicama, narom, lavandom sve nam je na dohvat ruke. Trudimo se čokoladi na ovaj način udahnuti duh Hercegovine, da strancima pokažemo da i mi znamo napraviti čokoladu i to utopljenu u ono što nam naša priroda pruža'', rekao je Topalović, ističući kako na ovaj način i kroz čokoladu žele Hercegovinu i Mostar izdvojiti kao unikatnu destinaciju.

''Ovo je rijedak biznis u BiH, pored nas u Mostaru, vlastitu čokoladu u našoj državi proizvodi Mak Zara u Sarajevu i Čokoladia u Zenici'', rekao je Topalović ističući da do sada nije imao nikakve podrške osim vlastitog truda, rada i ljubavi prema čokoladi. Upravo zbog čokolade Topalović se odrekao pravničke karijere.

''U ovim kriznim vremenima jedino se možemo izvući okrećući se proizvodnji i jedino na taj način možemo naći svoje mjesto na tržištu. Mislim da je vrijeme preprodaje iza nas i moramo se kao društvo okrenuti nečemu novom'', ohrabrujuće je nadodao.
Trendove u čokoladnom svijetu 'Čokolada Mostar' prati na sajmovima koje neprestano posjećuju, dovodeći svjetske trendove u naš grad, ali i predstavljajući Mostar po svijetu.

Sajam čokolade i u Mostaru?

''Redovno pratimo sajmove, mi u BiH nažalost nemamo niti jedan sajam čokolade imamo puno tvornica koje proizvode kekse, ali nitko se nije sjetio napraviti sajam okolade. Mi tu ideju imamo u planu već neko vrijeme, nadam se da ćemo je uspjeti i realizirati. To je vrlo zahtjevan pothvat i u njega se mora odgovorno upustiti'', rekao je Topalović za Bljesak.info u nadi da će se njegova ideja ostvariti i biti podržana.

Otkrivajući tajnu okusa čokolade, mostarski čokolatijer je rekao 'nije stvar u tome da pojedete 100 grama čokolade, nego da uživate u njoj'.

Kopirati
Drag cursor here to close