Prva u Hercegovini

Čapljina domaćin obilježavanja Dana Europe u BiH

Lifestyle / Flash | 03. 04. 2016. u 12:08 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Načelnik Općine Čapljina Smiljan Vidić i predsjednik Europskog pokreta u BiH, Predrag Praštalo u Čapljini su potpisali Memorandum o suradnji u okviru projekta ''Obilježavanje Dana Europe u BiH 2016'', čime je Općina Čapljina postala službeni partner i domaćin središnje manifestacije obilježavanja ovog značajnog datuma europske i ljudske povijesti u Bosni i Hercegovini.

Europski pokret u BiH ove godine po 11.i put obilježava Dan Europe u BiH.

Sve je započelo 2005. godine, kada je "Europski pokret“ još uvijek bio jedna od sekcija Europskog kulturnog centra(EKC), da bi 2006. godine prerasla u samostalnu nevladinu organizaciju, koja od 2007. godine dodjeljuje priznanja posebno zaslužnim pojedincima i kolektivima, iz zemlje i inozemstva, koji su tijekom razdoblja od godinu dana dali vidan doprinos razvoju društvenih odnosa i procesa EU integracija, odnosno stvaranju pozitivnog imidža Bosne i Hercegovine u regionalnim i međunarodnim relacijama.

Općina Čapljina je prva lokalna zajednica s područja Hercegovine s kojom će Europski pokret realizirati niz manifestacija u sklopu projekta obilježavanja Dana Europe u BiH 2016. godine, a dosadašnji partneri i Europski gradovi su bili Gračanica (2007),Zenica (2008), Banja Luka (2009), Bihać (2010), Pale-Jahorina (2011), Vitez (2013), Ilidža-Sarajevo (2014) i Brčko (2015).

Tradicionalno, partnerska lokalna zajednica i Europski pokret u sklopu obilježavanja Dana Europe uključuju invalidna lica i mlade, uz poruku značaja i neophodnosti regionalne suradnje, pomirenja i ravnopravnosti naroda te značajnijeg uključenja žena u sve društvene tokove, tako da će i ove godine u Čapljini od svibnja do lipnja biti realizirani internacionalni turnir u sjedećoj odbojci uz sudjelovanje ekipa iz BiH (Mostar i Zavidovići), Hrvatske (Šibenik) i Srbije (Kragujevac), trka učenika osnovnih i srednjih škola, rock-koncert uz sudjelovanje tri grupe: "Regina“ (Službeni partner procesa EU integracija BiH), "Republika“ – Slavonski Brod i "Charter“ - Beograd, dok je svečana akademija, po pravilu vrhunac projekta.

Pošto je ova godina po mnogo čemu specifična i značajna za naš ''europski put'', posebno nakon i radi povijesnog podnošenja aplikacije za članstvo BiH u EU, pozivamo sve pro-europske društvene subjekte, a prije svega medije i predstavnike izvršne vlasti i nositelje odgovornih funkcija, da ovom projektu od šireg društvenog i regionalnog značaja, posvete pažnju i pruže adekvatnu podršku, kako bi iz naše zemlje udruženim snagama, bila poslana poruka Europi, regionu i međunarodnoj zajednici da društvo Bosne i Hercegovine, treba, mora i može biti ne samo dio, nego i jedan od najvažnijih nositelja razvoja ovog dijela Europe i posebno procesa EU integracija regiona, priopćeno je iz Press službe EPuBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close