49. FDK

Ženska klapa Narenta po drugi put u finalu Omiša

Kultura / Flash | 23. 07. 2015. u 12:38 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedoci smo održavanja 49. Festivala dalamatinskih klapa (FDK) u Omišu. Prije dvije godine FDK je uvršten u UNESCO-ov popis Svjetske baštine. Ali prije 49 godina, klapa Mostar nastupila je na prvom FDK u Omišu. Bilo je to davne 1967. Nije to bio njihov slučajan nastup. Legendarana je to klapa Mostar, koja je na Festivalu nastupila 15 puta za redom. U grad su donijeli 7 nagrada. Od te prve postave danas su živi Ivica Mikulić, prvi tenor i Vojka Vilenica, drugi tenor. Nakon klape Mostar, na tridesetom je festivalu nastupila klapa Ero, ali u večeri novih skladbi.

No, sve je to klapsko pjevanje u Hercegovini po malo tinjalo ali i tiho bujalo dok nije proklijalo. Svjedoci smo da to u našem podneblju zadnje vrijeme doista cvijeta. Tu su klape: Aria, Diva, Drača, Lira, Narenta, Neum, Smilje, Travertin, Zvijezda mora, Zvizdan (ž), Ardea, Bratovština, Delminium, Dobrkovići, Krš, Studenac, Trebižat, Zvizdan (m), Signum, Hrvoje... Tu su mnogi klapski susreti koje organizira klapa Hrvoje već više od 10 godina kao božićni klapski koncert, zatim Matica hrvatska u suradnji s FDK. Tako su prošle godine klape iz Hercegovine službeno otvorile 48. FDK u Omišu. Potpisan je ugovor između uprave FDK i Založbe kralja Tomislava, i to u Omišu 16. ožujka 2015. Obje strane su se obvezale da će se u Hercegovini svake godine održavati audicija za FDK, ali u obliku koncerta. To lijepo funkcionira već dvije godine.

Lijepo je to da imamo predstavnike u finalu. Nećemo zaboraviti da je prošlih godina više puta bila i ženska klapa Drača koja je donijela pet nagrada: jednu prvu i četiri treće. Ove godine je to ženska klapa Diva iz Širokog Brijega i ženska klapa Narenta iz Mostara. Narenta, kao najdugovječnija ženska klapa u Hercegovini, od jeseni ulazi u petnaestu godinu postojanja, po drugi put je u ženskom finalu koje se održava u petak, 24. srpnja u 21 sat, tradicionalno na velikom trgu, ili piazzi, Sv. Mihovila. Nastupa dvanaest najboljih klapa koje su izborile finale. Sve klape izvode po dvije skladbe. Tako će klapa Narenta izvesti: Na me pogled tvoj obrati i Jesi majko mlada bila.

Klapama želimo puno uspjeha.

Kopirati
Drag cursor here to close