Likovna scena

Zbog stalnog postava Galerije kraljice Katarine Mostar postaje središte umjetnosti

Vijesti / Politika | 11. 06. 2015. u 20:17 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četvrtak navečer u Mostaru je predstavljen Projekt stalnog postava Galerije kraljice Katarine Kosača. Radi se o ambicioznom projektu koji bi, kako je rečeno, trebao revitalizirati mostarsku likovnu scenu, nekada poznatu širom bivše države.

"Likovna kultura, kako u lokalnom, tako i u širem kontekstu, danas nije najbolje valorizirana. Bolje rečeno, ona je minorizirana. Problem je u tome što se materija ne poznaje dovoljno. Ovaj projekt je na tragu otklanjanja takve kulturološke stagnacije, slobodno mogu reći i srozavanja likovne scene na području Hercegovine", kazala je na predstavljanju povjesničarka umjetnosti Danijela Ucović, voditeljica Projekta.

Po njezinim riječima, Mostar se u 20. stoljeću, posebice u drugoj polovici 20. stoljeća, isticao se kao centar umjetnosti.

"Mostar je važio za centar umjetničke misli i umjetničkog duha. Ne samo slike, već i priče iz tog perioda, govore o tom poznatom mostarskom 'liskaluku' i boemštini. Taj duh odrazio se na cijeli grad i atmosferu ovog grada. Jedno vrijeme muzičari, glumci, književnici, slikari iz čitave Jugoslavije, dolazili su u Mostar jer su se ovdje osjećali kao da su na Montmartru", istaknula je Ucović.

Iz tog vremena u fundusu Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača ostalo je pedesetak slika mostarskih i drugih bh. umjetnika koje su oštećene zbog čuvanja u neprikladnim uvjetima posljednjih dvadeseta godine.

Cilj Projekt stalnog postava Galerije Kraljice Katarine Kosača je restaurirati te slike i izložiti ih javnosti u posebno uređenom prostoru u sklopu Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača.

Sam Projekt je u začetku i do sada su urađeni restauratorsko-konzervatorski zahvati na likovnim djelima te je izrađen arhitektonski plan rekonstrukcije i adaptacije male galerije Kraljice Katarine Kosače koja bi u budućnosti trebala postati stalni galerijski prostor mostarskog kulturnog naslijeđa.

Po riječima direktora Kosače Danijela Vidovića, plan je realizirati Projekt do kraja 2016. godine, no s obzirom da se radi o prilično zahtjevnom projektu, bit će potrebna pomoć institucija i ministarstava s viših razina vlasti.

Ucović je dodala kako je Projekt dugoročan i višedimenzionalan. U sklopu njega planirana je i monografija o mostarskoj likovnoj sceni, a stalni postav imao bi edukativnu i znanstvenu dimenziju.

"Ono što je najvažnije, sve generacije u Mostaru i regiji imale bi prostor u kojem bi se oplemenjivali za likovnost i za svaku drugu vrstu umjetnosti. Stalni postav našao bi se i na turističkoj mapi Mostara, a sama struka povijesti umjetnosti dobila bi razne mogućnosti za istraživanja", istaknula je voditeljica Projekta.

 
Kopirati
Drag cursor here to close