Zbirka pjesama

"Zavičajna rapsodija" - nova knjiga Zdravka Nikića

Kultura / Flash | 25. 05. 2016. u 14:06 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz tiska je izašla zbirka poezije "Zavičajna rapsodija", Zdravka Nikića, u kojoj autor u četiri ciklusa pjesama piše o svojem djetinjstvu, roditeljima, zavičaju.

"Zbirka pjesama pred nama zaista se ne drži silom nametnutog načina razmišljanja. No to ne znači da nije suvremena. Ona zapravo razmišlja o svijetu oko nas, ukazuje nam na zapretane datosti da bismo si priznali da su lijepe i da smo ih nepravedno gurnuli u stranu. Ničim nije opterećena, najmanje time da se svidi kritičarima u trendu. Provokativna je na dubokouman način", piše u proslovu fra Miljenko Stojić.

Fra Miljenko dodaje kako je ugodno čitati ikavicu koju Nikić koristi u nekim od svojih pjesama, a još jedna od značajki zbirke je redanje stihova po uzoru na A. B. Šimića.

"Mnogi su poredani onako kao što ih je nekada redao A. B. Šimić, kojega je pjesnik također spominjao. Nemaju gramatičkih znakova, velikih slova, tu su samo misli koje lete. Drugi su poredani uobičajno, sa svim popratnim gramatičkim instrumentarijem. Gledajući ih u čitatelja se stvara dojam da vrijeme poput pješčanog sata curi i da nam je u njemu potrebno živjeti prema određenim pravilima", navodi se dalje u proslovu.

Prof. dr. sc. Marko Dragić u pogovoru piše kako je Nikićeva poezija višestruko vrijedna i u njoj se vješto isprepliću usmena i pisana književnost.

"'Zavičajna rapsodija' Zdravka Nikića višestruko je vrijedna. Vrijednost se ogleda u izvornoj zapadnohercegovačkoj ikavici kojom je zbirka istkana. Tako će zbirka biti trajnim spomenikom govora naših davno upokojenih pramajki i praočeva. U zbirci je cio niz antologijski vrijednih pjesama. U Nikićevoj poetici ritmičnost zauzima vrijedno mjesto. Stoga je nekoliko pjesama koje se mogu uglazbiti", piše profesor Dragić.

Još jedna od vrijednosti Nikićeve zbirke, dodaje se u pogovoru, jeste treći ciklus pjesama u kojemu je autor drevne zavičajne predaje i legende pretočio u stihove.

"Nedvojbeno je da će 'Zavičajna rapsodija' dobro doći ljubiteljima poezije. Zbog izvorne ikavice pobudit će interese jezikoslovaca. Opjevani toponimi u zbirci svakako će zainteresirati onomastičare. Izvorno navedene predaje i legende obradovat će filologe, etnologe i antropologe", zaključuje u pogovoru Dragić.

Knjiga je izašla u izdanju Matice hrvatske Ogranak Čitluk i Matice hrvatske Ogranak Grude. Ilustracijama su je obogatile Jelena Nikić i Cvita Kusić, za tisak priredio i grafički oblikovao Edi Kevrić, a tiskao ju je Grafotisak iz Gruda.

Zdravko Nikić rođen je 1953. godine u Ružićima, općina Grude. Pučku školu završio je u Ružićima i Grudama, a Srednju franjevačku školu za spremanje svećenika na Poljudu u Splitu.

Filozofski fakultet završio je u Sarajevu, gdje je na Odsjeku historija jugoslavenskih književnosti i materinskog jezika diplomirao 1979. godine.

Do sada je objavio zbirke pjesama "Vrisak kamena" (Zagreb, 1994.) i "Hrvatska Golgota" (Split – Mostar, 1998.), romane "Strah i glad" (Split – Mostar, 1996.), "Korak izvan kruga" (Mostar, 2000.), "Sime života vičnoga – Zapisi Stipana Trnovca" (Mostar, 2012.) i knjigu iz radiestezije "Radiestezija – zrnce Božjeg dara" (Čitluk, 2004.).

Član je Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne.

Kopirati
Drag cursor here to close