Natjecanje i nagrade

Započinje Jahorina film festival

Kultura / Film TV | 26. 08. 2015. u 06:15 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Svjetskog udruženja turističkih novinara i pisaca u turizmu (FIŽET) Tižani Hadad, nekadašnji ministar turizma Tunisa, svečano će večeras na Palama otvoriti Deveti Međunarodni festival dokumentarnog filma, turizma i ekologije "Jahorina film festival", potvrdio je Srni direktor Festivala Mirko Despić.

Nakon ceremonije otvaranja ove tradicionalne filmske manifestacije, koja počinje u 19 sati u dvorani Kulturnog centra Pale, uslijedit će projekcija dokumentarnog filma "Drugi susret" srpskog autora Željka Mirkovića.

"Ovaj film, koji je osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film na Festivalu 'Borego springs' u Kaliforniji, govori o susretu časnika jugoslovenske vojske Zoltana Danija, koji je prilikom bombardiranja Srbije oborio čuveni zrakoplov F–117A, i američkog pilota Dailea Zelka, koji je upravljao takozvanim nevidljivim zrakoplovom", kaže Despić.

On ističe da poslije nagrade žirija na festivalu u Zagrebu i nagrade za najbolji scenario u Oklahomi, kandidature za Oskara za dugometražni dokumentarni film, projekcija u američkom Kongresu, Ujedinjenim nacijama, Columbia sveučilištu, Sveučilištu u New Yorku i drugim mjestima, ovaj film nastavlja sa svojim internacionalnim životom.

Prema njegovim riječima, "Drugi susret" je priča o tome kako je rat spojio dva čovjeka. Jedan je bio pilot "nevidljivog" zrakoplova F-117A, a drugi vojnik koji ga je oborio. Prvi susret je bio na radaru, a drugi 12 godina kasnije u Americi.

Despić najavljuje da će projekciji ovog filma večeras prisustvovati Zoltan Dani, vojnik koji je sudjelovao u obaranju zrakoplova F–117A i redatelj filma Željko Mirković, prenosi Srna.

Sudionici "Jahorina film festivala", u okviru pratećeg programa, imat će priliku da posjete Konjic, Sarajevo i Jahorinu, gdje će se upoznati o kulturno-povijesnim i turističkim sadržajima ovih destinacija.

Tijekom Festivala posjetiteljii će na projekcijama u hotelu "Damis" na Palama i Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu moći vidjeti 95 filmova iz 28 država. Moto ovogodišnjeg festivala je "Dodirni svjetlost".

Članovi žirija koji će ocjenjivati dokumentarne i kratke igrane filmove su dekan Akademije umjetnosti u Banja Luci Luka Kecman, profesor na Akademiji lijepih umjetnosti u Sarajevu Osman Arslanagić i Rop Lal, predavač na Azijskoj akademiji za film i televiziju iz New Delhija.

Žiri koji će ocjenjivati ekološke i turističke filmove čine veleposlanik Velike Britanije u BiH Edward Ferguson, direktor "Srem film festivala" Igor Čolak i predsjednik FIŽET-a iz Hrvatske Tina Eferović Čubrilo.

U programu Festivala od 26. do 29. kolovoza u osam festivalskih kategorija autori će se boriti za jednu od službenih nagrada i to "Zlatni javor" za najbolji dokumentarni film, dokumentarni televizijski film, kratki igrani film, eksperimentalni film, animirani film, studentski film, ekološki film, i turistički film, odvojeno u međunarodnoj konkurenciji i u domaćoj konkurenciji, te Grand prix Festivala za najbolji film bez obzira na kategoriju.

Za petak, 28. kolovoza, planirana je dodjela nagrada za najbolji ekološki projekat u BiH, a ta ceremonija bit će održana u salonu Gradske pivnice u Sarajevu sa početkom u 14 sati, dok je za 17:30 sati u hotelu "Damis" predviđeno održavanje okruglog stola o temi "Umrežavanje i uspostavljanje komunikacije među sudionicima projekta i partnerskim festivalima".

Ceremonija dodjela nagrada i zatvaranja Festivala predviđena je za 29. kolovoz u hotelu "Damis" na Palama, sa početkom u 19 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close