po skraćenom postupku

Za 'Andrićgrad' predložena izrada zoning plana

Kultura / Flash | 06. 09. 2015. u 09:49 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Narodne skupštine RS-a razmatrat će na narednoj redovnoj sjednici Prijedlog odluke o izradi zoning plana područja posebne namjene za ''Andrićgrad" u Višegradu i to po skraćenom postupku.

Zahtjev za izradu ovog plana uputilo je privredno društvo "Andrićgrad", prije dva mjeseca.

Vlada RS je još 2011. donijela Rješenje o utvrđivanju javnog interesa za dodjelu koncesije za korištenje zemljišta za izgradnju naselja "Andrićgrad" u općini Višegrad, a zoning plan područja posebne namjene "Andrićgradu" vrijedio bi u razdoblju od deset godina.

Planom je obuhvaćeno područje utvrđeno idejnim projektom, kojeg je izradila ovlaštena pravna osoba, navodi se u odluci koju je Vlada RS-a predložila na usvajanje parlamentarcima.

Uz zahtjev je dostavljeno i rješenje o utvrđivanju javnog interesa za dodjelu koncesije za korištenje zemljišta za izgradnju naselja "Andrićgrad" u općini Višegrad.

Odredbom Zakona o uređenju prostora i građenju RS-a propisano je da se, izuzetno, za izgradnju kompleksnih infrastrukturnih, industrijskih i sličnih objekata za koje je utvrđen opći interes, može izraditi i donijeti zoning plan po skraćenom postupku, a na osnovu odluke Narodne skupštine RS.

Izmjenama i dopunama Prostornog plana RS do 2025. godine "Andrićgrad" je planiran kao dio posebne turističke destinacije višegradskog turističkog područja, koje je definirano kao područje prvog ranga, odnosno kao područje velikih turističkih potencijala, stoji u predloženoj odluci.

Cilj donošenja planskog akta je, također, kako se dodaje, usklađivanje s izmjenama i dopunama Prostornog plana RS do 2025. godine i odredbama Zakona o uređenju prostora i građenju te Zakonom o zaštiti prirode i drugim posebnim propisima.

Vlada RS-a, općina Višegrad i firma "Lotika", čiji je vlasnik režiser Emir Kusturica, formirali su 2011. godine zajedničko poduzeće za izgradnju "Andrićgrada", a njegov većinski vlasnik je Kusturica, koji ima 51 posto udjela, dok je Vladi RS-a i Općini Višegrad pripalo preostalih 49 posto kapitala.

Kopirati
Drag cursor here to close