Kulturni programi

Yunus Emre institut realizirao dvije izložbe u Konjicu

Kultura / Flash | 06. 07. 2015. u 14:09 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak u Konjicu su otvorene izložbe pod nazivom "Čanakkale - Put od rata do mira" i "20 godina od masakra u Srebrenici". Uz podršku Yunus Emre Enstitüsü-Turskog kulturnog centra Mostar, Generalnog konzulata Republike Turske u Mostaru i centra za kulturu NU Konjic izložbe u Konjicu su otvorene u ulici Stara čaršija, u bašti objekta 'Miris lipe'.

Na otvaranju izložbe, o kulturi sjećanja govorili su:
• Amor Mašović, član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH
• Nihad Kreševljaković, direktor Sarajevskog ratnog teatra SARTR
• Yunus Dilber, direktor Yunus Emre Enstitüsü-Turskog kulturnog centra Mostar

Amor Mašović, član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH, od kraja rata pa sve do danas, sudjelovao je u otkrivanju i ekshumaciji tijela žrtava iz više od 3.350 masovnih i pojedinačnih grobnica. Sa svojim timom otkrio je više od 18.000 posmrtnih ostataka žrtava, mahom Bošnjaka: "Srebrenica je simbol stradanja i simbol majki koje tragaju za svojim nestalim, koje se sjećaju posljednjeg dodira ruke, izraza lica, pogleda, drhtaja tijela, posljednje riječi upućene najbližem prije nego što je ludilo pomutilo razum zvijerima".

Nihad Kreševljaković, direktor Sarajevskog ratnog teatra (SARTR): "Od načina na koji ćemo sjećanje prenijeti budućim generacijama zavisit će i trajanje i kvalitet tog sjećanja".

Yunus Dilber, direktor Yunus Emre Enstitüsü-Turskog kulturnog centra Mostar: "Danas se u mnogim gradovima održavaju izložbe i realiziraju memorijalni programi, da bismo se sjećali i da ne bismo zaboravili ovu bol. Da se ta bol u našoj regiji ne bi ponovila, svi muslimani i ostali dobri ljudi trebaju biti solidarni i činiti zajedničke napore u tom pravcu.

Prije stotinu godina, na području Čanakkale u Prvom svjetskom ratu, borilo se na desetine tisuća muslimana, kako Bošnjaka tako i ostalih naroda protiv 500.000 vojnika iz Engleske, Novog Zelanda, Australije – rame uz rame, naši djedovi su zaštitili domovinu od imperijalista, davši oko 253.000 šehida. I danas svijet šuti nad istim zločinima u Siriji i Istočnom Turkmenistanu. Nadam se da će zločini u svijetu prestati, kako bismo našoj djeci mogli osigurati mirnu budućnost. Šehidi Bosne su i naši šehidi".

Izložba će biti otvorena za posjetitelje do 11.07.2015. godine u vremenu od 9-16 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close