Terra Dinarica

Via Dinarica: Praktični koncept razvoja održivog planinskog turizma

Kultura / Flash | 01. 08. 2014. u 12:44 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neprofitna organizacija  Terra Dinarica organizira okupljanje planinara, vodiča, pripadnika gorskih službi spašavanja, istraživača, ekologa i predstavnika lokalnih zajednica iz regije "Via Dinarica dan".

Ovaj događaj održat će se u planinarskom domu na Lopati iznad Kreševa, u subotu, 2. kolovoza.

Cilj "Via Dinarica dana" je predstavljanje primjera dobre prakse, razmjena iskustava i rasprava o izazovima u oblastima Via Dinarica koncepta, koji obuhvata sljedeća polja: infrastruktura i kapaciteti (staze, domovi, vodiči, gorske službe spašavanja), lokalne zajednice, razvoj avanturističkog i eko-turizma, značaj biodiverziteta i geodiverziteta, te zaštita prirode, priopćeno je iz Terra Dinarica.

"Via Dinarica je potencijalno uspješna priča i projekt koji će bitno uticati na razvoj održivog turizma i zaštite okoliša u Bosni i Hercegovini i regiji, te na taj način doprinijeti povećanju broja turista i direktnoj ekonomskoj koristi za lokalne zajednice. Naš cilj je da povezivanjem znamenitosti regije prirodnim putem, zadržimo inozemne turiste što duže na ovim prostorima", izjavio je Kenan Muftić, vođa tima projekta Hod Via Dinaricom.

Via Dinarica dan će biti organiziran u domu koji je obnovilo Planinarsko društvo Bitovnja, a koji je odličan primjer standarda gradnje ovakvih objekata na našim prostorima: energetske potrebe zadovoljava gotovo isključivo sunčevom energijom, a uskoro će izgraditi i prvi eko-toalet koji u potpunosti razgrađuje bio-otpad, stoji u priopćenju.

Via Dinarica je praktični koncept razvoja održivog planinskog turizma, u čijoj je osnovi planinarski put koji ide kroz skoro sve zemlje regije, uz moto "Via Dinarica prirodno povezuje".

Kopirati
Drag cursor here to close