Dani Matice hrvatske

Večeras otvaranje izložbe Arlete Ćehić u Klubu galerije Aluminij

Kultura / Flash | 08. 05. 2014. u 09:45 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru Mostarskog proljeća, Dana Matice hrvatske, večeras će biti upriličeno otvarenje izložbe svestrane umjetnice i akademske kiparice Arlete Ćehić u Klubu galerije Aluminij sa početkom u 18 sati i 30 minuta.

Izložbu će otvoriti Pedro Fernandez Compania Flamenca iz Španije, koji večeras u 20 sati imaju cjelovečernji koncert u HS Kosača.

To je neprocjenjiv događaj za ovu umjetnicu, koja je prije 10 godina donijela Flamenco na ove prostore, a i sama imala koncerte sa svjetskim imenima Flamenca kao što su Manolo Marin i Miguel Villar.

Arleta Ćehić široj javnosti je poznata i kao osnivač flamenco grupe "Lava" i baletne škole " Arabesque" (u javnim nastupima: Balet Mostar Arabesque), koja od 2006. niže uspjehe i stiče veliku popularnost.

No pored plesa njena velika ljubav je kiparstvo. Mostarci su već imali priliku upoznati Arletine "Toteteme", a ovo će biti njena druga samostalna izložba. Arleta Ćehić je članica ULUBiH, DHLUFBIH, ULU Format i MANIAC-a (Multimedia Artist Network Idea-exchange And Collaboration) udruženja.

- Sve što se do sada dešavalo je suma kontinuiteta i diskontinuiteta. U diskontinuitetu imamo nukleus kontinuiteta. Život kao takav, nikada ne umire. Smrt kao takva, omogućava dalji život. Zainteresirana sam za grubost i snagu starog željeza, za propadanje monolita kojem želim vratiti uništeno dostojanstvo. Interesuju me kamen i drvo i njihov komplementarni dijalog sa starim željezom. Pronalazim i povezujem izgubljene predmete koji postaju znakovi i vode me do istine. Time postaju dio ponovnog rađanja", kaže Ćehić.

Do sada je izlagala u BiH, Njemačkoj i Nizozemskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close