Književnica

Umrla Colleen McCullough, autorica hita 'Ptice umiru pjevajući'

Kultura / Flash | 29. 01. 2015. u 14:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Australijska autorica Colleen McCullough čiji je roman 'Ptice umiru pjevajući' prodan u 30 milijuna primjeraka diljem svijeta, preminula je u 77. godini nakon duge bolesti u bolnici na otoku Norfolk.

I pored zdravstvenih i problema s vidom McCullough je i dalje pisala knjige, diktirajući ih, navela je direktorica australijskog HarperCollinsa, Shona Martyn.

"Bila je uvijek brzog jezika i izravna i radovali smo se njezinim dolascima s Norfolka i svakom njezinom novom rukopisu koji je donosila u ručno rađenim smeđim kutijama sa svojim imenom", rekla je Martyn.

Tijekom karijere napisala je 25 romana a posljednja knjiga 'Bittersweet' objavljena je 2013. godine.

Karijeru je počela 1974. romanom 'Tim' koji je posle pretočen u film u kojem je Mel Gibson igrao mladog, mentalno oboljelog radnika koji se upušta u vezu sa sredovječnom ženom.

Njezin drugi roman 'Ptice umiru pjevajući' objavljen je 1977. i zahvaljujući mini seriji iz 1983. s Rachel Ward i Richardom Chamberlainom postao je planetarni bestseler. Serija je inače osvojila četiri Zlatna globusa.

McCullough je rođena 1937. Po obrazovanju je bila liječnica neurofiziolog i radila je kao istraživač u oblasti neurofiziologije na sveučilištu Yale a u bolnici Royal North Shore u Sydneyju je osnovala odjel za neurofiziologiju.

Osim prozom, bavila se i pisanjem tekstova za mjuzikle. Sa suprugom Ricom Robinsonom živjela je na ortoku Norfolk u Južnom Pacifiku.

Kopirati
Drag cursor here to close