Predstavljanje

U Mostaru razgovarano o biblioteci našeg doba i svetim pričama

Kultura / Flash | 22. 04. 2015. u 06:41 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Narodnoj biblioteci u Mostaru u utorak navečer upriličeno je predstavljanje dvije knjige, i to "Biblioteka našeg doba: članci, studije i intervjui", autora Ismeta Ovčine i "Svete priče glasom žene", autorice Nadine Grebović - Lendo.

Knjiga "Svete priče glasom žene" analizira četiri romana, tri svjetska i jedan bh. roman. Analizira roman Margarete Atwood 'Penelopijada - mit o Penelopi i Odiseju', Anite Diamant 'Crveni šator', Assie Djebar 'Daleko od Medine: Ismailove kćeri', te roman 'Žene. Glasovi', Jasmine Musabegović.

Autorica Nadina Grebović - Lendo kazala je kako je tom knjigom željela pokazati novi postmodernistički pristup izučavanja gdje pitanje književnosti zapravo postaje jedan projekt jer riječ je o romanima koji su nastali na osnovu mitova, odnosno svetih priča o ženama kroz povijest.

"Tu su žene junakinje grčke mitologije, islama, judeizma i ono što sam htjela zapravo pokazati jeste postupak i način kako te 'zaboravljene' junakinje koje nemaju pravo glasa u svojim izvornim tekstovima dobivaju glas u 21. stoljeću", naglasila je Grebović- Lendo.

Govoreći o svojoj knjizi "Biblioteka našeg doba: članci, studije i intervjui", Ismet Ovčina kazao je kako je tu knjigu napisao da bi s aspekta dugogodišnjeg direktora Nacionalne i univerzitetske bibioteke BiH kazao sa čim se susreće naše bibliotekarstvo u cjelini, posebno Nacionalna i univertzitetska biblioteka BiH koja ove godine obilježava 70 godina svoga rada i postojanja.

"Knjiga donosi čitatelju jedan broj mojih članaka, studija i intervjua kao direktora Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, kao pojedinca koje sam imao na stručnim, profesionalnim međunarodnim i domaćim skupovima i jedan broj mojih intervua u prepoznatljivim međunarodnim časopisima", istaknuo je Ovčina. Knjiga ima oko 170 stranica i pisana je dvojezično, na bosanskom i engleskom jeziku.

Kopirati
Drag cursor here to close