arheološko čudo

U ilirskom gradu kod Neuma otkrivene monumentalne građevine, grobnice, rimske kuće…

Kultura / Flash | 21. 08. 2015. u 12:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je nedavno razotkriveno postojanje jednog velikog ilirskog grada obzidanog megalitskim bedemima neposredno kod sela Gradac u neumskom zaleđu, najnovijim ponovnim istraživačkim obilaskom istočnog dijela ovog grada otkriveno je pravo arheološko čudo - a to je, da se ovdje nalazi monumentalni pravi helenistički grad napravljen na temeljima starijeg ilirskog grada, te na kojem je naknadno još izgrađeno i rimsko naselje s rimskim kućama i brojnim drugim skrivenim građevinama. Jednom riječju - potpuno nepoznati antički grad, navodi mr.sc.Goran Glamuzina dipl.ing.geologije.

Ono što najviše zapanjuje jest to da se unutar zimzelene mediteranske gotovo prave džungle krije čitav sustav ulica, četvrtastih kuća s masivnim, nerijetko kiklopskim, zidovima, zatim monumentalne ilirsko-helenističke grobnice, bunari, hramovi, što nedvojbeno ukazuje da se ovdje prije najmanje 2000 godina nalazio jedan veliki i vrlo važni urbani centar heleniziranih ilira, a možda čak i pravih Grka ili Helena.

Kolika arheološka atraktivnost leži unutar ove guste mediteranske šume južno od sela Broćanac, kazuje i činjenica da je i ovo sve dosada pronađeno samo jedan manji dio cjelovite površine ovog drevnog antičkog i ilirskog grada. Posebno impresivno otkriće predstavlja monumentalni megalitski gradski portal (ulaz) ili gradska kapija s baznim ogromnim vapnenačkim megalitom koji je perfektno isklesan i postavljen na pod s jasno vidljivim velikim okruglim utorom u kojem su bila pričvršćena velika gradska vrata.

Možda još upečatljivije i impresivnije konstrukcije predstavlja, također razotkriveni, veliki pravi kiklopski zid, s pružanjem u dužini od najmanje stotinu metara koji s jugozapadne i istočne strane čini ustvari gradski bedem.

Više o ovom arheološkom čudu pročitajte na blogu Gorana Glamuzine.

Kopirati
Drag cursor here to close