"Kultura 2020"

Tko koči kulturu u BiH?

Kultura / Flash | 17. 02. 2015. u 09:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Moramo iskoristiti inicijativu kao veliku šansu za umjetnike i kulturne djelatnike da sveobuhvatno priđu problemu, te da se devastirani sektor kulture pokuša revitalizirati i rekonstruirati'', kazao je direktor Festivala MESS Dino Mustafić povodom inicijative "Kultura 2020" koju je pokrenula neformalna mreža kulturnih radnika BiH, a koja je predstavljena u Sarajevu.

Izrazio je nadu da će se dijalogom s nadležnim ministarstvima formirati prostor u kojem će se razgovarati i zaštititi profesija, te formirati jedinstven artikuliran stav o tome koliko je kultura važna za BiH.

Kako kaže, prioriteta o pitanju kulture ima mnogo, a kao neke navodi modernizaciju i rekonstrukciju institucionalne kulture i njeno osnaživanje, izradu kriterija, transparentnost sredstava, te zaustavljanje pada proračuna na svim razinama vlasti kada je u pitanju kultura.

''Međutim, vrijeme je da prestanemo govoriti o problemima, moramo ponuditi rješenja'', istaknuo je Mustafić. Direktorica Mostarskog teatra mladih Tanja Miletić-Oručević ističe da se danas okupio veliki broj ljudi iz cijele BiH, iz svih vrsta kulturnih djelatnosti.

''To nam daje snagu da djelujemo, prepoznajemo zajedničke interese kao i probleme koji koče kulturu BiH'', kazala je Miletić-Oručević. Istaknula je da im je bitno ostvariti komunikaciju s nadležnim ministarstvima u BiH, ali i drugim političkim faktorima koji su povezani s kulturnim djelatnostima.

Inicijativa "Kultura 2020" predstavlja pokušaj suradnje i kolektivnog djelovanja radnika u kulturi radi kreiranja novog aktera na sceni kulturne politike u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close