Slovenija

Tehnika suhozida postala dijelom kulturne baštine

Kultura / Flash | 25. 05. 2016. u 17:50 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenski zavod za zaštitu kulture registrirao je drevnu tehniku gradnje suhozida dijelom slovenske nematerijalne kulturne baštine.

Gradnja objekata i zidova bez žbuke ili drugog veziva, karakteristična za šire područje Sredozemlja gdje se u građevinarstvu koristi kamen, u Sloveniji je povijesno bila prisutna u priobalju i na području Krasa gdje je dosta vapnenca, a tradicionalno se koristila za ograđivanje poljoprivrednih posjeda i pašnjaka, te pri podizanju manjih gospodarskih i drugih zgrada.

Korištenje neobrađenog kamena u građevinske svrhe bilo je generacijama u širokoj uporabi na tim prostorima do početka prošlog stoljeća.

Nedavno je u Sloveniji došlo do inicijativa za revitalizaciju te tradicije i obnovu postojećih objekata i suhozidova, za što se skrbe nevladine udruge Revitas i Jugna.

Smatra se da obnavljanje tradicije gradnje u tehnici suhozida uz kulturni ima i turistički potencijal, a udruge upozoravaju i na važnu ulogu suhozida u prirodi kao staništa nekih životinjskih vrsta poput zmija i guštera.

Kopirati
Drag cursor here to close