Večer poezije

Svjetski dan knjige obilježen i u Mostaru: Književna večer Nadije Rebronje

Kultura / Knjige | 23. 04. 2014. u 20:27 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Simbolično na Svjetski dan knjige u srijedu je u Mostaru upriličena književna večer Nadije Rebronja, pjesnice iz Novog Pazara.

"S obzirom da se ova književna večer održala u Muzičkom centru 'Pavarotti', možemo reći da je ovo suorganizacija Književnog kluba 'Mostar' i MC 'Pavarottija', pogotovo jer je član KKM Almir Kaplan bio moderator večeri. Rebronja je večeras imala idealnu priliku da predstavi svoju novu knjigu poezije 'Alfa, Alef, Elif', koja je u Srbiji zabilježila odlične kritike posljednjih dana", rekao je u izjavi za Bljesak.info Elvedin Nezirović direktor Muzičkog centra 'Pavarotti', i član Književnog kluba 'Mostar'.

Nadija osim poezije, piše književnu kritiku, eseje, a bavi se i prevođenjem. Dobitnica je više nagrada na festivalima mladih autora za poeziju i književnu kritiku na prostoru bivše Jugoslavije (Aladin Lukač, Ratkovićeve večeri poezije, Festival poezije mladih u Vrbasu, Slovo sa Lima, Pontes).

Poezija joj je zastupljena u nekoliko antologija i prevođena je na engleski, španjolski, francuski, turski, perzijski, makedonski i slovenački jezik. "Moram priznati da se Svjetski dan knjige posljednjih godina u Mostaru rijetko obilježavao. Književni klub 'Mostar' je posljednjih nekoliko mjeseci stao s aktivnostima, no početkom šestog mjeseca planiramo Festival, pa će događanja biti", nadodao je Nezirović.

U Sarajevu otvoren Međunarodni sajam knjige

'Riječ – knjiga – univerzum' je moto pod kojim su danas otvorena vrata za posjetitelje 26. Međunarodnog sajma knjige, koji je otvoren uz Svjetski dan knjige, u kulturno-sportskom centru Skenderija u Sarajevu.

Na tradicionalnom sajmu knjige svi ljubitelji knjiga imati priliku da se upoznaju s najnovijim, ali i da potraže neka starija izdanja knjiga, na štandovima s više od 100 izlagača iz Bosne i Hercegovine i zemalja regije, ali i cijelog svijeta.

Direktor TDK 'Šahinpašić' Ajdin Šahinpašić istaknuo je u izjavi za Anadolu Agency da Međunarodni sajam knjige ove godine obuhvata promocije izdavačkih kuća, književnih dijela i autora, organizaciju okruglih stolova o aktualnim temama iz oblasti knjižarstva i književnosti, susrete sa laureatima književnih nagrada, promocije kulturnih centara drugih zemalja i mnoge druge zanimljive aktivnosti.

Zanimljivo je za istaknuti, da će prvi put poslije raspada Jugoslavije, Srbija sudjelovati na Međunarodnom sajmu knjiga u Sarajevu, priopćila je Narodna biblioteka Srbije.

Kopirati
Drag cursor here to close