sevdah

Suvremeni maestro sevdaha: Damir Imamović na najvećem World Music festivalu

Kultura / Flash | 28. 08. 2015. u 12:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suvremeni maestro sevdaha, Damir Imamović Sevdah Takht, sudjelovat će na najvećoj svetskoj platformi za prezentaciju World Music Scene – WOMEX-u (The World Music Expo) koja će se održati od 21. do 25. listopada u Budimpešti. Damir Imamović SevdahTakht sudjelovat će u regionalnoj selekciji Showcase festivala pod nazivom “Club Duna”.

Umetnici u ovoj selekciji stavit će naglasak na glazbenu raznovrsnost Centralne Europe i kroz različite interpretacije iznosit će stilove koji su uticali na lokalni glazbeni izraz. Za Sevdah Takht ovo će biti prilika da se svetskoj glazbenoj sceni predstavi kao kvartet. Uz novu članicu violinistkinju Ivanu Đurić, Sevdah Takht, kroz nekoliko novih kompozicija, najavljuje i novi album koji će biti objavljen na proleće 2016. godine.

WOMEX je petodnevni World Music sajam koji se svake godine održava u drugom gradu od 1994. i okuplja veliki broj umetnika, grupa, producenata i izdavača. Oni svoj rad predstavljaju kroz veliki broj događaja kao što su sajam glazbe, konferencije, panel diskusije, okrugli stolovi, filmske projekcije, svečana ceremonija otvaranja, dodela nagrada i Showcase festival.

Sevdah Damira Imamovića zasniva se na strastvenim istraživanjima tradicionalne glazbe BiH. Susrećući se s majstorima sevdaha, glazbenicima, pjevačima i autorima ove umetničke forme, Imamović neprestano proširuje svoj repertoar i svojim interpretacijama stvara jedan poseban stil suvremenog sevdaha. O emotivnoj strani ovog procesa redateljica Marina Andree snimila je i dokumentarni film «Sevdah» koji je na Sarajevo Film Festu osvojio Prvu nagradu publike (2009.). Njegova zanatska strana urodila je projektom po imenu «SevdahLab» – putujućim labaratorijem sevdaha u kojoj Damir izlaže povijest i estetiku ove tradicionalne umjetnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close