in memoriam

Sjećanje na Mehu Džegera: Otvorio bih fabrike, zaposlio raju

Kultura / Flash | 23. 09. 2016. u 08:35 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar je oduvijek imao ljude koji su ga obilježavali, bilo da su to nogometaši, predsjednici vlade ili samo obični ljudi koje biste sretali na ulici.

Jedan od takvih, na svoj način vrlo poseban, bio je Mehmed Humačkić ili, kako su ga svi Mostarci znali, Meho Džeger.

Meho Džeger bio je rock legenda, neprevaziđeni boem i veliki navijač Veleža. Iako je za života snimio samo dvije pjesme "Mona Lisa - fak ju" i obradu numere grupe "Cod" "Rock za moju bivšu punicu", sebe je prozvao doktorom rokenrola, kako su ga građani grada na Neretvi, uostalom, i doživljavali.

U svojoj biografiji za sebe je rekao: "Ja sam svjetska i panslavenska rok zvijezda. Rodio sam se 21. svibnja 1950. u Mostaru. Muzikom sam se počeo baviti od svoje desete godine. Ujedno sam igrao nogomet u FK Krivaja iz Zavidovića, a poslije sam igrao u 14 klubova, jer glazba i nogomet mogu zajedno. Nastupao sam na studentskom i mašinskom fakultetu, gdje sam osvajao torte kao nagradu za osvojeno prvo mjesto. Također sam nastupao na mnogim gitarijadama, gdje sam osvajao masovna prva mjesta i uvijek bio najbolji gitarist. Na tim nastupima sam dosta dobrih cura upoznao pa sam ih volio, pa su u transu govorile moje ime. Završio sam srednju muzičku školu vrlo dobrim uspjehom pa se mislim zaposliti u staroj gimnaziji kao profesor muzičkog i fizičkog vaspitanja.

Napisao je tri zbirke pjesama “Kratke priče u rimi”, “Pjesme” i “Izgubljena ljubav”.

Kritički stav Meho je većinu pjesama posvetio svojim ljubavima. Poznate su pjesme "Merkunisa", "Jelisaveta", "Zana", kao i "Tina", pjesma posvećena Tini Turner.

U svojim pjesmama, koliko je slavio i hvalio Mostar, toliko se i kritički obrušavao na njega i na njegove vodeće ljude u svim sferama života. Nije volio političare, za koje je javno govorio da mu idu na živce te da bi, da je on političar, sve bilo drugačije.

"Otvorio bih fabrike, zaposlio raju, Mostar ne bi bio podijeljen, a Velež bi igrao Pod Bijelim brijegom", znao je Meho reći.

Umro je u 54. godini, 22. rujna 2004. Mostar i Mostarci tako su ostali bez još jedne svoje legende, kojih je sve manje.

Kopirati
Drag cursor here to close