Potpuna sloboda

Simbol papina dolaska iz kista zeničkih umjetnika

Kultura / Vjera | 21. 04. 2015. u 18:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zenički akademski slikar Miroslav Šetka, profesor likovne umjetnosti u Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" u Zenici, i grafički dizajner Dragan Ivanković autori su vizuelnog i grafičkog identiteta boravka pape Franje u našoj zemlji.

Kao što je javnosti poznato poglavar rimokatoličke crkve papa Franjo će početkom lipnja posjetiti Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, a zenički autori su uradili punu paletu i standardizaciju vizuelnog i grafičkog identetita ove značajne posjete, za koju su već urađeni logo i znak, poster, plakat, 'džambo plakat', i prateće poštanske marke, za koje se još čeka odobrenje nadležnih službi Svete stolice.

''Ovo je za nas izuzetno priznanje i nakon poziva iz organizacijskog odbora da ponudimo svoje rješenje, koje je trebalo da sadržava lik pape Franje i križ kao simbol kršćanstva, što su navedeni kao obavezni detalji, krenuli smo u višednevni rad, koji je evo donio rezultat. Radujemo se što ćemo biti dio značajnog svjetskog događaja, koji će se zapamtiti u historiji naše zemlje'', rekao je za Fenu profesor Miroslav Šetka.

Za prvo idejno rješenje zenički autori su imali svega tri dana i nakon toga su uradili kompletan rad sa svim standardiziranim grafičkim formama.

''Iako smo bili malo ograničeni vremenskim periodom znali smo šta želimo ponuditi, jer smo osim obveznih elementa imali potpunu slobodu i sve drugo je bilo prepušteno našoj kreativnosti. Ustvari, tek nakon predaje kompletnog rada, bilo je teško ono iščekivanje odluke o prihvatanju. Profesor Miro i ja već dugo surađujemo zajedno i timska crta našeg rada je ujednačena tako da imamo ujednačene vizije radova'', kaže Dragan Ivanković.

Ovih dana se očekuje odobrenje za puštanje u promet pratećih poštanskih markica, koje će biti konačna potvrda odlično urađenog likovnog i dizajnerskog posla posjete pape Franje našoj zemlji.

Kopirati
Drag cursor here to close