Čuvanje baštine

Sijelom i starim igrama u Livnu obilježenja Europska noć muzeja

Kultura / Umjetnost | 23. 05. 2015. u 10:37 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Franjevački muzej i galerija "Gorica" Livno organizirali su sinoć u Livnu Europsku noć muzeja tijekom koje su predstavljene tradicionalne igre, jela i pjesme tog područja.

Ravnatelj muzeja Josip Gelo kazao je kako su posjetitelji sinoć mogli sudjelovati u igrama koje su se nekada igrale na livanjskom području te uživati u degustacijama starih livanjskih jela poput pita, uštipaka i pure te pića loze i šljive.

"S ovim skupom naš cilj je bio prikupiti informacije o igrama koje su se igrale kako u livanjskim selima, tako i u gradu. Ovom prigodom otvaramo priču o nekom video uratku koji bi obrađivao i istraživao nematerijalnu kulturnu baštinu ovoga kraja", kazao je Gelo.

Po njegovim riječima, taj istraživački uradak također bi sadržavao i igre koje su djeca igrala u prošlosti poput utrkivanja u vrećama, igre škole, kozavice ili mlina te igre odraslih poput prstenjaka, zumbanja i slično.

"Jednostavno, ovim sijelom željeli smo pokazati kako su se Livnjaci zabavljali prije", naglasio je Gelo.

Muzej je bio otvoren od 18 do 24 sata, a službeni program započeo je u 20 sati nastupom kulturno umjetničkih društava Ljubunčić , Dinara, Kamešnica, Rudine i drugih.

Kopirati
Drag cursor here to close