Spisatelji

Šest finalista književne nagrade ''VBZ - Tisak media''

Kultura / Flash | 27. 10. 2014. u 17:10 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U uži izbor za književnu nagradu VBZ – Tisak Media za najbolji neobjavljeni roman ušlo je šest naslova, odabranih među 137 prijavljenih koji su u cjelini pokazali "iznimnu spisateljsku vještinu i znanje".

Naslovi "Slana zemlja", "Brdo", "Kratki roman o runjenju kukuruza", "Rat za peti okus", "Sjever je mjesto tame" i "Crni kaput" izdvojeni su sa šireg popisa od ukupno dvanaest naslova odabranih u prvom krugu natječaja.

Naslovi su prijavljivani pod šiframa, a o odabranima je odlučivao žiri na čelu s predsjednikom Zoranom Ferićem te članovima književnicom Julijanom Matanović, književnom kritičarkom i prevoditeljicom Jagnom Pogačnik, pjesnikom, prozaistom i esejistom Milom Stojićem, te glavnim urednikom VBZ-a Dragom Glamuzinom.

"Veseli me što je među prispjelim romanima bilo i onih za čije je pisanje bila potrebna velika vještina i znanje, romana s puno literarnih referenci", kazao je Glamuzina za Hinu.

"Bit će teško izabrati pobjednika, ali zato sam siguran da će biti riječ o kvalitetnu romanu", istaknuo je.

Nagrada će biti dodijeljena 11. studenoga u Kući za ljude i umjetnost Laubi, a sljedećeg će dana na Interliberu biti predstavljen pobjednički roman.

Za nagradu, koja se sastoji od objavljivanja pobjedničkog romana, koji će tiskati jedan od sponzora nagrade Tiskara Znanje, te novčanog iznosa od stotinu tisuća kuna, ove se godine prijavilo čak 137 autora.

"Kad se pogleda ono što smo dobili u cjelini, najveći broj romana bi se mogao opisati kao autobiografske ispovijesti, čini se da još uvijek mnogi misle da je za roman dovoljno ispričati svoj život", ocijenio je Glamuzina.

"No, bilo je dosta i žanrovskih romana, osobito krimića, te čak desetak antiutopija, iz čega je očito da naši pisci našu sadašnjost i budućnost ne vide baš ružičasto", dodao je.

Nagradu je, nakon dvogodišnje stanke, VBZ ponovno pokrenuo ove godine uz potporu Tisak Medije i Jamnice, a cilj je projekta poticanje interesa za pisanje i čitanje domaće proze.

Nagrada se dodjeljuje jedanaesti put i dosad su je dobili brojni poznati pisci iz regije, ali i nepoznati koje je upravo ova nagrada afirmirala na književnoj sceni.

Kopirati
Drag cursor here to close