Međunarodni festival

Sarajevska zima: Poznati festival spreman za 31. izdanje

Kultura / Flash | 21. 01. 2015. u 13:14 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bogatim cjelodnevnim programom iz različitih oblasti umjetničkog stvaralaštva, čija će poruka biti u duhu ovogodišnjeg festivalskog mota "Beskonačnost", 7. veljače će biti otvoren 31. međunarodni festival "Sarajevska zima".

Na ovogodišnjem Festivalu očekuje se sudjelovanje oko 1.300 umjetnika iz 40-ak zemalja.

Dijelove programa koji donosi novo izdanje "Sarajevske zime" predstavili su danas na konferenciji za medije u Sarajevu selektori različitih umjetničkih programa.

Selektorica književnog i glazbenog programa Lejla Alimanović najavila je da će ovaj dio programa biti posvećen različitim jubilejima, kako bi se ukazalo na beskonačnost u duhovnim vrijednostima čovječanstva.

Tako će, između ostalog, biti obilježena 100. godišnjica objavljivanja priče "Metamorfoza" Franca Kafke, 100 godina od rođenja Artura Milera, te 80 godina od rođenja Tvrtka Kulenovića.

Kada je riječ o glazbenom programu, ona navodi da će prigodnim sadržajem biti obilježena 100. godišnjica rođenja Bili Holidej i Frenka Sinatre, te da će publika moći uživati u različitim vrstama muzike, kao što su klasična, tradicionalna, jazz i njeni novi fuzijski oblici.

Selektor dramskog programa Almir Bašović najavio je da će na Festivalu biti izvedeno 12 predstava u duhu festivalskog mota. Među njima su Čehovljeve "Tri sestre" iz BiH, te dvije predstave iz Crne Gore, a potom i predstave iz Poljske, Mađarske i Slovenije.

Predstavljajući filmski program, njegova selektorica Lejla Panjeta naglašava da će publika i ove godine uživati u raznovrsnim kratkim, dugometražnim, dokumentarnim i animiranim ostvarenjima iz Japana, Grčke, Mađarske, Italije, Španije, Njemačke i Indije.

Da ovaj put za sudjelovanje na Festivalu nisu stigle prijave iz BiH za moderni ples podvukla je selektorica tog programa Belma Čečo, istaknuvši da će ovdašnja publika moći uživati u plesnim izvedbama umjetnika iz SAD-a, Irana i Srbije.

Počasni gost 31. izdanja "Sarajevske zime" je Indija, te će mnogi programi biti posvećeni umjetničkim i duhovnim dometima te zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close