Eksponati

Sarajevska pivovara ponosna na novootvoreni muzej

Kultura / Flash | 29. 06. 2015. u 12:15 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu Sarajevske pivare d.d. je, uz nazočnost mnogobrojnih zvanica, otvoren muzej u kojem je prikazan razvoj pivarske industrije u Bosni i Hercegovini.

Postavku muzeja čine zanimljivi eksponati kao što su pivske boce i dionice iz razdoblja Austro-Ugarske monarhije, etikete Sarajevske pivare od Osmanskog carstva do danas i drugi, priopćeno je iz Sarajevske pivare.

''Ideja otvaranja muzeja postojala je ranije i brižljivo su skupljani eksponati. Nažalost, u jednom od mnogobrojnih granatiranja Pivare, taj dio skladišta je izgorio, ali mi nismo odustali. Pivara je tijekom različitih povijesnih razdoblja imala bitnu ulogu u gospodarskom i društvenom razvoju naše zemlje i otvaranjem muzeja želimo doprinijeti kulturno-povjesnoj baštini Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Vjerujemo da će svi građani koji posjete muzej biti ponosni kada vide dokaze kako smo i mi u BiH i prije 150 godina išli ukorak sa razvijenim zemljama Europe'', rekao je direktor Sarajevske pivare d.d. Neđad Karačić.

Projekt je realiziran u suradnji s Odsjekom za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a studentima, koji su sudjelovali u postavci eksponata, pružena je mogućnost zaposlenja u muzeju, navedeno je u priopćenju.

''Bila nam je čast sudjelovati u ovom projektu i za nas je to ogromno iskustvo. Zahvaljujemo se Sarajevskoj pivari jer nam je pružena mogućnost da steknemo iskustvo u ovom projektu i zaposlimo se u muzeju'', istaknuli su studenti Amar Đulović i Dino Dupanović.

Muzej su otvorili Ismet Osmanković i Mahmut Kapetanović, umirovljenii radnici Sarajevske pivare, koji su bili dugogodišnji uposlenici ove kompanije. U tijeku ceremonije, svečano je uručena i zahvalnica gospodinu Asimu Muliću koji je za muzej donirao eksponat, originalnu poslovnu kovertu Pivare iz razdoblja Kraljevine SHS.

U ovom muzeju upotrebljava se vrhunska NFC tehnologija. Osim Nacionalnog muzeja u Londonu i Wolfsonian-a u Miami-ju, ovo je tek treći muzej u svijetu u kojem se primjenjuje NFC tehnologija, koja doprinosi potpunom muzejskom iskustvu posjetitelja. Naime, svi posjetitelji mogu, uz jednostavno korištenje mobilnog telefona, saznati sve detalje o izloženim eksponatima.

Muzej je otvoren za posjete svakim danom od 10.00 do 18.00 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close