Praznik

Romi proslavljaju Aliđun

Kultura / Flash | 01. 08. 2014. u 15:07 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Romi sutra obilježavaju praznik Aliđun koji je za njih značajan, jer sumiraju rezultate koje su ostvarili tijekom ljeta te počinju pripreme za zimu.

Predsjednik Udruženja Roma "Euro Rom“ iz Tuzle Nedžad Jusić podsjeća u izjavi za Agenciju Fena da je romski narod nomadski te da zbog tradicije i načina života za njih postoje dva godišnja doba - ljeto i zima.

''Ljeto počinje 6. svibnja i završava 2. kolovoza, kada slavimo Aliđun'', pojašnjava Jusić.

Navodi da se 6. svibnja kreće s čergom "za posao, za rad, za pribavljanje određenih sredstava kako bi se moglo živjeti i raditi, a 2. kolovoza se vraća na odredište gdje će se prezimiti“.

''To je jedan vrlo važan datum za Rome. To je i obiteljski praznik gdje se okuplja rodbina. Šestog svibnja ode svako na svoju stranu, a 2. kolovoza se skupljaju i pravi se presjek ljeta, da se vidi kakva je bila godina, da li je bila dobra, da li se zaradilo dovoljno da može biti tijekom zime i da li je bilo nekih poteškoća u tijeku te godine'', kaže Jusić.

Pojašnjava i da neke obitelji, ukoliko su imale određene probleme od Đurđevdana do kolovoza, ako je bilo bolesno neko dijete, 2. kolovoza kolju kurban.

Jusić ističe da se Aliđun obilježava okupljanjem rodbine, uz gozbu, jelo, piće, što veselije i što bogatije. Uz veselje, igru i pjesmu okupljaju sa rodbina i susjedi i jednostavno se proslavlja ljeto koje je prošlo.

Kopirati
Drag cursor here to close