'Medaljon'

Roman o hercegovačkim Škriparima predstavljen u Širokom Brijegu

Kultura / Knjige | 10. 04. 2015. u 21:09 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Roman 'Medaljon' autorice Anite Martinac, nakon Mostara, predstavljen je javnosti u Širokom Brijegu. 

U petak, 10. travnja 2015. godine, je u prepunoj Narodnoj knjižnici Široki Brijeg predstavljen prvi roman koji obrađuje temu hercegovačkih Križara odnosno Škripara - tema o kojoj se nekoć nije smjelo ni govoriti.

Pročitajte: ''Škripari u Mostaru''

Autorica romana Anita Martinac za Bljesak.info rekla je kako svojom pričom želi potaknuti druge da se bave ovom, izgleda još uvijek, škakljivom temom pogotovo jer su mnoge hercegovačke obitelji dosta propatile zbog ove teme.

''Knjiga govori prvenstveno o narodu u Hercegovini i zašto je tako čvrst i zato mi je stalo da ova priča dođe do čitatelja, da se za ovo zna. Pola stoljeća smo učeni drugačije, pola stoljeća je ta istina satirana i prikazivana drugačija'', izjavila je Martinac. 

Autorica naglašava kako je na samom istraživanju radila dosta dugo te je u konačnici u romanu okupila šezdesetak likova,koji su stvarni i čija imena nisu mijenjana, te kako su tri lika, tri Škripara nositelji cijele radnje. U ovoj romansiranoj priči se pojavljuju i jataci, udbaši, partizani, četnici i mnogo detalja u kojima čitatelj, kako ističe Martinac, ''može naći puno ključeva da otključa to vrijeme''. 

''To je sedamdeset godina čekana i napokon dočekana dokumentarno-romansirana priča o događajima koji kao da su se zbili na nekomu drugom planetu, a dogodili su se u zapadnoj Hercegovini koja je, isto toliko godina, tretirana kao nepoželjna kriška ove zemlje, potom izvađena i naprasno bačena u svemir zaborava'', zapisao je u uvodu urednik knjige Dragan Marijanović.

Kopirati
Drag cursor here to close