Kino Europa

''Razred'', "Piknik", "Kokoška" i "Manjača" nagrađeni filmovi na Danima hrvatskog filma

Kultura / Film TV | 27. 04. 2015. u 06:48 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kasno večernjom projekcijom filma "Razred" redateljice Vesne Ćudić, koji je pripovijest o četiri godine života triju mladih Romkinja - srednjoškolki, u nedjelju su u kinu "Europa" završeni 24. Dani hrvatskog filma, na kojima je taj film dobio nagradu publike i Nagradu žirija za etiku i ljudska prava, koju je uručila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Projekciji toga i još tri nagrađena filma - "Piknik", "Kokoška" i "Manjača" prethodila je svečanost uručivanja nagrada na kojoj je na pozornici kina "Europa" u ime redateljice Vesne Ćudić nagrade primio producent Siniša Jurčić.

Zahvalio je svima koji su pet godina radili na tome filmu a posebice, kako je rekao, "protagonistima filma koji su tako dugo vremena dopustili da budemo muhe na njihovim zidovima". Jurčić je napomenuo kako konačni naziv nagrađenog filma nije "Razred" već "Miss Roma ide u školu".

Umjetnički direktor Dana hrvatskog filma Željko Luketić nije pak propustio, predajući nagradu publike, istaknuti činjenicu da je upravo publika nagradila taj film koji je zahtjevan i težak i dodijelila mu ocjenu čak 4,76.

Hrvatsko društvo filmskih kritičara (HDFK), koje je 1992. godine bilo i jedna od pokretača Dana hrvatskog filma, i ove je godine dodijelio filmske nagrade "Oktavijan " i kritičarsku nagradu "Vladimir Vuković".

Jedan od laureata nagrada HDFK-a je i filmski redatelj i kritičar Živorad Tomić kojemu je nagradu "Vladimir Vuković" za životno djelo uručila predsjednica HDFK-a Diana Nenadić istaknuvši kako bi sada još trebalo "toga filmoljupca nagovoriti da se vrati režiji".

Nagrađeni je pak uzvratio zahvalom za nagradu i sjećanjem na razgovor što ga je u jednoj šetnji Zagrebom vodio s redateljem Zoranom Tadićem koji mu je tada rekao "kako bi mogao preživjeti da mu netko zabrani da režira filmove, ali bi umro kada ne bi mogao gledati filmove".

Godišnju nagradu "Vladimir Vuković" primio je Vladimir Cvetković Sever za filmske kritike objavljene na internetskom portalu "Autograf" i zahvalio "malome broju onih koji još objavljuju filmske kritike".

Među brojnim laureatima festivala bio je i Tin Žanić, kojemu žiri sastavljen od članova Društva hrvatskih filmskih redatelja dodijelio nagradu "Jelena Rajković" (za najboljeg redatelja/icu do 30 godina).

Dani hrvatskog filma jedna je od najznačajnijih filmskih manifestacija u Hrvatskoj koja uključuje predstavljanje aktualne domaće produkcije svih formi, s posebnim naglaskom na kratki i srednji
metar.

Festival je utemeljen 1992. godine, a organizator do 2015. godine bio je Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu. Festivalom upravlja Vijeće Dana hrvatskog filma sastavljeno od predstavnika strukovnih filmskih udruga: Akademije dramskih umjetnosti, Hrvatskog društva filmskih kritičara, Hrvatskog državnog arhiva – Hrvatske kinoteke, Hrvatskog društva filmskih djelatnika, Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog filmskog saveza, Hrvatske radiotelevizije, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatske udruge producenata te Hrvatske udruge filmskih snimatelja.

Na 24. Danima hrvatskog filma posjetitelji su mogli vidjeti 73 filma u glavnoj konkurenciji i 63 filma u popratnom programu na kojemu su, među ostalim, bile i radionice i okrugli stol, a svima koji su dali svoj doprinos održavanju festivala zahvalila je direktorica Dana hrvatskog filma Zdenka Gold.

Kopirati
Drag cursor here to close