Kazalište Mika Živković

Publika uživala u predstavi 'Žedna ljubavi'

Kultura / Flash | 24. 04. 2015. u 17:56 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak 24. travnja u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače mostarska publika imala je priliku pogledati višestruko nagrađivanu kazališnu predstavu 'Žedna ljubavi' koju izvode članovi Kazališta Mika Živković iz Retkovaca pokraj Vinkovaca.

Za predstavu je prema motivima djela Joze Ivakića dramatizaciju, prilagodbu i režiju napravio Marko Sabljaković.

 

Joza Ivakić, jedan od istaknutijih slavonskih književnika i dramskih umjetnika s početka 20. stoljeća, čitateljskoj publici ostavio je u naslijeđe vrijedna dramska ostvarenja poput Majstorice Ruže i Inoča.

Dramska djela izvedena na mnogim profesionalnim i amaterskim scenama sjajna su podloga za dramatizaciju novog dramskog teksta prema motivima spomenutih drama u kojoj Ivakić daje pregled karakternih osobina seljana koji su činili stanovništvo vinkovačke okolice u vremenu kada drame i nastaju.

Likovi koje Ivakić utjelovljuje u dramama i danas žive, hodaju seoskim i urbanim sredinama - u novom 'ruhu' i s novim pogledima na svijet, jer i sam Ivakić na početku drame Majstorica Ruža kaže: '…Radnja se događa u malom slavonskom mjestu u vinkovačkoj okolici sada i uvijek…'

Vrlo je važno zadržati izvornost Ivakićevih rečenica kako ih je on zamislio i prenio na papir, ali dopustiti likovima da se zajedno isprepletu u jednoj i drugoj drami prateći sudbinu majstorice Ruže i njezinog File, kao i sudbinu Andre Eleševića i supruge mu Kaje. Preljub, okosnica dviju drama, prikazan u vremenu kada Šokci čine većinsko stanovništvo malih slavonskih sela, bit će zanimljivo pratiti na kazališnim daskama 21. stoljeća kada teatar nudi niz novih mogućnosti i ostvarenja.

Retkovački kazalištarci zajedno s redateljem Markom Sabljakovićem, koji potpisuje i dramatizaciju teksta, publici će prikazati suvremenu kazališnu predstavu čija aktualna tema budi zanimanje današnjeg gledatelja. Redateljska koncepcija nastojat će publici približiti novo viđenje reprezentativnih slavonskih djela zadržavajući izvornost rečenice, karakternih osobina likova, ali i poštivajući vrijeme u kojem je smještena radnja dviju drama.

Suvremen pristup radu na predstavi bit će prožet jakim glumačkim snagama koje zaokružuju ovu veliku kazališnu priču.

Kopirati
Drag cursor here to close