Galerija 'Aluminij'

Promovirana knjiga fra Vendelina Karačića, te otvorena izložba studenata 'Ars sacra-e'

Vijesti / Politika | 04. 05. 2012. u 20:27 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu Mostarskoga proljeća 2012. - XIV. dana Matice hrvatske večeras je u galeriji 'Aluminij' u Mostaru predstavljena knjiga pjesama "Odjeci" fra Vendelina Karačića. O knjizi su govorili prof. Jozo Marić, prof. Fabijan Lovrić, književnik Dragan Marjanović, te autor fra Vendelin Karačić.

Prof. Jozo Marić je istaknuo da ga fra Vendelinova poezija podsjeća na Antuna Branka Šimića i to ne samo zbog toga jer su i Šimić i fra Vendelin živjeli i pisali na Brijegu. "Fra Vendelin je pjesnik čuđenja, pjesnik brda i brjegova, ali on je i jedan od pjesnika koji pjeva i govori o onome kraju u kojega čovjek prijeđe kada ostavi tijelo", kazao je uz ostalo prof. Marić.

Po riječima prof. Fabijana Lovrića, fra Vendelin je pjesnik antimodernističkoga štiha, čistoga jezika i krepke riječi, ali moderan u vremenu u kojem jeste, te razumljiv u poruci i mudroslovno istinit.

Književnik Dragan Marjanović kazao je kako u knjizi pjesama fra Vendelin jasno određuje žarišta svojih poetsko - lirskih promišljanja s očekivanom dozom metafizike, senzibilne duhovnosti, ali i jasnog i svima pripadajućeg običnog jezika kojim objašnjavamo pojave ili stvari, nas same ili druge ljude, žive i mrtve, i sve što je iznad, ispod i oko nas.

Fra Vendelin Karačić je zahvalivši predstavljačima i organizatorima kazao kako su njegovi stihovi ponekad odlazak u arhetipsko, putovanje u mitološko i opet usidrenje u duhovno, a sve "kako se ne bi prepustili onome što je vrlo moderno i zamamno, a ne primjećujemo njegove posljedice na svoje biće i ljudsku zajednicu općenito".

Fra Vendelin Karačić je esejist, likovni kritičar, pjesnik. Profesor je filozofije umjetnosti na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu i suutemeljitelj Franjevačke galerije. Knjiga "Odjeci" izišla je u nakladi Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg i Franjevačke galerije Široki Brijeg.

Nakon promocije knjige uslijedilo je otvorenje izložbe likovnih radova bivših i sadašnjih studenata poslijediplomskog studija "Ars sacra" Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, smještene na Širokom Brijegu.

Riječ o djelima akademskih slikara koji su postigli akademski stupanj magistra slikarstva "Ars sacra" nakon dvogodišnjeg poslijediplomskog studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. Njima se pridružilo i petero polaznika istog studija, nakon kojeg, sukladno odredbama Bolonjske deklaracije, taj dvogodišnji prerasta u doktorski studij.

"Hrvatska likovna umjetnost je već obogaćena djelima naših poslijediplomanata tako da se ne trebamo plašiti za budućnost hrvatske sakralne umjetnosti posebice stoga što ona izrasta na najboljim primjerima naše tradicije. Naši studenti, akademski kipari, slikari i grafičari, magistri i (sutra) doktori sakralne umjetnosti u kršćanskoj atmosferi crkve i samostana na Širokom Brijegu potvrđuju mišljenje teologa i umjetnika Ante Branka Periše kada kaže da se malo koje pozitivne ljudske vrednote nadopunjuju kao teološke istine i likovne umjetnosti", kazao je prof. Jozo Marić, te poželio magistrima i budućim doktorima sakralne umjetnosti sve najbolje u budućem radu.

Izložba će biti otvorena do 19. svibnja.

Kopirati
Drag cursor here to close