Sarajevo

Promoviran ''Dnevnik nesanice'' Gradimira Gojera

Kultura / Flash | 28. 02. 2015. u 14:56 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova knjiga ''Dnevnik nesanice'' Gradimira Gojera danas je promovirana u galeriji IPC ''E'' u okviru festivala Sarajevska zima.

Knjiga sadrži eseje i kolumne koje je Gojer objavljivao u posljednje dvije godine.

''Eseji govore o našoj svakodnevnici, koja je dosta tmurna i neobećavajuća, ne samo za generacije koje dolaze, nego i za one koji danas žive tu svakodnevnicu. Djelomično eseji su posvećeni umjetnosti, a ponegdje malo ''zakinu'' i politiku - istakao je Gojer.

''Dnevnik nesanice'' opisuje kao izraz svojih traganja duhovnim tjeskobama, ali i kliktanjima.

U registratorskom smislu, kazao je da knjiga donosi prikaz predstava i glazbenih događaja, te neobičnih pojava koje su prisutne u kulturi BiH.

Gojer je izrazio zadovoljstvo što je promocija upriličena u okviru ''Sarajevske zime'', jer je upravo na ovom festivalu započeo četrdesetogodišnje stvaralaštvo, koje obilježava ove godine.

Iz Gojerove nove knjige, kazao je direktor ''Sarajevske zime'' Ibrahim Spahić, može se vidjeti autohtonost scenskog prostora i životne scene, koja na neki način izravno i indirektno sudjeluje u teatarskom životu.

''Dnevnik nesanice'' gradi jednu priču o svakodnevnici koja se, kao u snovima, preradi i ti snovi diktiraju odnose ponašanja narednih dana, nedjelja. To se veoma rijetko danas viđa, što govori da je Gojer jedan od rijetkih kroničara naše svakodnevnice'', kazao je Spahić koji je sa Gojerom na kraju promocije čestitao građanima BiH sutrašnji praznik - Dan neovisnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close