Priroda i čovjek zajedno

Priroda HNŽ-a zaslužuje puno veće poštovanje, bolju zaštitu i upravljanje

Kultura / Flash | 26. 11. 2014. u 11:10 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Malo koja županija može se pohvaliti tolikim brojem jedinstvenih područja: Hutovo blato, Blidinje, špilja Vjetrenica, Kanjon Nertve, kanjon Rakitnice, Vrelo Bune, Boračko jezero, složeni ekosustavi krških polja, visokoplaninski pejzaži, kao i brojni drugi zaštićeni lokaliteti koji zadive svakog prolaznika koji posjeti ovaj kraj, i Hercegovačko-neretvansku županiju'', stoji u promotivnom letku eko filma Priroda i čovjek zajedno, kojie je u utorak promoviran u Mostaru.

Fond za zaštitu okoliša Hercegovačko – neretvanske županije, Udruga za promicanje kvalitete življenja Plus i Audio – video produkcija Studio Yoker kreirali su eko film 'Priroda i čovjek zajedno', čija će se promocija održala u maloj dvorani Hrvatskog doma Kosača.

Hercegovačko – neretvanska županija je bogata prirodnim ljepotama, kulturnim raznolikostima i povijesnim spomenicima, a u eko filmu Priroda i čovjek – Zajedno koji traje 27 minuta dan je presjek stanja u oblasti ekologije i očuvanja prirode.

Film slikom i riječju govori o posebnostima i ljepotama Hercegovačko – neretvanske županije. Sniman je na lokalitetima grada Mostara i općina: Konjic, Jablanica, Čapljine, Stoca, Čitluka, Prozora – Rame, Neuma... Ljudi su se iseljavali i doseljavali, oni koji su ostali žive u zajedničkom suživotu s onim što imaju i što su stvorili, a od onog što imaju napravili su najbolje.

''Ekološka heterogenost prostora HNŽ-a geomorfološka i hidrološka raznolikost, specifična geološka prošlost te raznolikost ekoklime uvjetovali su i posebno bogat živi svijet na našem teritoriju- Flora, fauna i fungia ovog područja ubraja se u najraznovrsnije u čitavoj Europi, a visok stupanj endemičnosti i reliktnosti daje joj značenje na razini globalne biološke raznolikosti. Na geografski malom prostoru, kao rijetko gdje u Europi, egzistiraju višerazvojni endemni centri u kojima se i danas odvijaju procesi nastajanja novih vrsta'', navedeno je u promotivnom materijalu o filmu.

Putovanje Hercegovačko – neretvanskom županijom vodi gledatelje kroz raznolike krajolike, a na jedan jednostavan i dokumentaristički način film donosi promišljanja i stavove o značaju ekologije s aspekta nevladinih udruga i organizacija civilnog društva, međunarodnih organizacija poput Svjetskog fonda za očuvanje prirode, službenih županijskih agencija koje skrbe o vodama i šumama, te lokalne zajednice i njihovih predstavnika.

Fond za zaštitu okoliša je već ranije u svom priopćenju istaknuo kako je ovaj kratko film jako dobra reklama i promidžba za Hercegovačko-neretvanski eko i agro turizam, jer daje sliku iznimne ljepote ove županije gdje se planine, vinogradi i maslinici sudaraju s morem.

''Ovakva bogatstva, kakva nalazimo na području HNŽ-a zaslužuje puno veće poštovanje ali i bolju zaštitu i upravljanje'', navedeno je u prospektu o filmu.

Kopirati
Drag cursor here to close