Prestižna nagrada

Priča o špijuniranju nagrađena Pulitzerom

Kultura / Flash | 15. 04. 2014. u 05:45 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novine The Guardian i Washington Post podijelile su Pulitzerovu nagradu za novinarstvo u službi javnosti zbog niza priča o američkom elektronskom špijuniranju.

Priče su zasnovane na dokumentima koje im je dostavio bivši službenik američke Nacionalne sigurnosne agencije Edward Snowden.

Stručni sud Pulitzerove nagrade pohvalio je ove novine za "otkriće raširene mreže nadzora od strane Nacionalne sigurnosne agencije, koje je kroz agresivno izvještavanje pomoglo pokrenuti debatu o odnosu između države i javnosti prema pitanjima sigurnosti i privatnosti".

Vodeći novinari koji su izvještavali o ovoj temi bili su Glenn Greenwald, Ewen MacAskill i filmašica Laura Poitras, dok je ekipu Washington Posta predvodio Barton Gellman, koji je također surađivao s Poitras.

Svo četvoro novinara nagrađeni su prošlog tjedna novinarskom nagradom George Pol za svoj rad na priči o NSA. 

Među ostalim dobitnicima najprestižnije američke novinarske nagrade je i osoblje Boston Globea zbog izvještavanja o najaktualnijim svjetskim vijestima.

Dvoje novinara novinske agencije Reuters također je dobilo nagradu za međunarodno izvještavanje, prenosi BBC.

Pulitzerova nagrada za fikciju Donni Tartt, kazališni komad Annie Baker, a povijesnu knjigu Alanu Tayloru

Roman "The Goldfinch" Donne Tartt, priča o dječaku bez roditelja smještena u moderni Manhattan, dobio je ovogodišnju Pulitzerovu nagradu za fikciju, dok je kazališni komad "The Flick" Annie Baker, koji se bavi zaposlenima u propalom kinu u kojem se još prikazuju 35-milimetarski filmovi, osvojio ovo prestižno priznanje za dramu.

Nagrađena povijesna knjiga "Unutrašnji neprijatelj: Ropstvo i rat u Virginiji" Alana Taylora, jednog od najutjecajnijih američkih povjesničara kolonijalnog doba, govori o utjecaju robova na rat 1812.

U kategorijama biografije ili autobiografije i publicistike pobijedili su naslovi "Margaret Fuller" Megan Marshall, o američkoj novinarki i pobornici transendentalizma iz 19. vijeka, i "Toms River" Dana Fagina, kronika o industrijskoj destrukciju male zajednice u New Jerseyu.

Pulizer se dodjeljuje u ukupno 21 kategoriji - 14 novinarskih i sedam književno-umjetničkih.

Kopirati
Drag cursor here to close