poezija

Predstavljen 'Crni molitvenik' Marka Tomaša

Kultura / Flash | 07. 07. 2015. u 11:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Crni molitvenik" naziv je nove knjige poezije Marka Tomaša predstavljene danas u Sarajevu, u kojoj je autor fokusiran na različite aspekte ljubavi.

Knjiga poklonicima poezije donosi 43 pjesme, podijeljene na dva ciklusa. U njoj dominira ljubavna tematika, kao tema koju je autor, kako je naveo, pokušao meditirati iz raznih perspektiva, te dokučiti "sva zvjerstva i uzvišene stvari koje to osjećanje može pobuditi kod čovjeka".

Nakon promocije 'Crnog molitvenika' u Sarajevu, Tomaš će novu zbirku poezije promovirati u svom rodnom Mostaru u utorak 14. srpnja u 21 sat u klubu Aleksa.

''Ljubav je neka vrsta diktature koja zahtijeva disciplinu. Vrlo često se u tim odnosima znamo ponašati kao diktatori, uvjetovati i ograničavati tuđu slobodu. Ona je nekada prostor slobode, ali isto tako često se događa i da bude neka vrsta zatvora i raznih ograničenja. To je samo prva razina zvjerstava koja je ljubav sposobna da počini'', smatra Tomaš.

Pojašnjavajući naslov zbirke poezije, on naglašava da je molitvenik crn iz razloga što molitve koje je ispisao u knjizi nikome neće pružiti neku pretjeranu utjehu.

''Mislim da su psalmi i molitve nešto što donosi neku vrstu utjehe ljudima. Zbog te opće pozicije neutješnosti molitvenik je crn'', zaključio je on. O knjizi je, pored autora, govorila i Kristina Ljevak.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close