29.svibnja

Poziv na hodočašće 'Stazom Gospi Sinjskoj'

Kultura / Flash | 25. 05. 2015. u 13:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završetkom projekta "Staza Gospi Sinjskoj“ i označavanjem cijele staze od 29. svibnja do 2. lipnja od Solina do Rame započet će prvo hodočašće na koje su pozvani svi koji mogu da se priključe. Staza Gospi Sinjskoj je inače hodočasnički put kojim se, iz nekoliko pravaca, stoljećima pješači k najvećem marijanskom svetištu na južnohrvatskim prostorima.

Projekt "Staza Gospi Sinjskoj"


Na navedenom projektu sudjelovali su grad Sinj i općina Prozor-Rama s partnerima: grad Solin, HGSS stanica Split, općina Tomislavgrad te općina Livno.Suradnici na projektu su bili i Turistička zajednica grada Sinja, Franjevački samostan Gospe Sinjske, Franjevački samostan Rama Šćit, Turistička zajednica Hercegbosanske županije i Planinarsko društvo “Kamešnica Livno”.

Da bi projekt dobio svoje konture uređena je i markirana staza dužine 150 kilometara koja polazi od Gospina otoka u Solinu ide preko Klisa, Dugopolja, Dicma i Kukuzovca do Sinja. Dalje staza nastavlja preko Otoka, Graba, Ljuta, preko GP Kamensko do Tomislavgrada a završava kod samostana na Šćitu u Rami.

Ukupna vrijednost ovog projekta, koji je trajao puno dvije godine (2013.-2015.), iznosi 558.031,05 EUR, od čega se 54 posto proračuna projekta (financiranog iz IPA fondova), odnosno 302.964,15 EUR odnosi na aktivnosti partnera u RH, a 46 posto proračuna projekta, odnosno 255.066,90 EUR na aktivnosti partnera u BiH.

Ovim projektom koji je pokrenuo čuveni hrvatski poznati alpinist, pisac, fotograf, filmski snimatelj i redatelj Stipe Božić se želi poboljšati zajednička turistička ponuda Hrvatske i Bosne i Hercegovine temeljena na kulturnom identitetu prekograničnog područja, a s ciljem povećanja konkurentnosti lokalnog turističkog gospodarstva.

Za prvi hodočasnički put okupljanje je predviđeno u petak 29. svibnja u 7 sati u Solinu ispred svetišta, gdje će biti obavljen i blagoslov a prema programu povratak je iz Šćita 2. lipnja. Svi koji žele sudjelovati u prvom hodočasničkom putu od Solina do Šćita informirati se mogu preko partnera gradova i općina odnosno suradnika projekta.

Kopirati
Drag cursor here to close