don Ante Ledića

Povijest religija: Knjiga koja govori o svakoj religiji

Kultura / Knjige | 22. 11. 2014. u 18:54 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U amfiteatru Katoličkog školskog centra "Sveti Pavao" u Zenici održana je promocija knjige 'Povijest religija', u kojoj je autor dr.sc. don Ante Ledić obradio povijest ljudskog vjerovanja od davnih vremena do današnjih dana, uključujući monoteističke i druge religije.

Radi se o jednoj svojevrsnoj maloj religijskoj enciklopediji, u koju je autor kao vrsni poznavalac religija satkao fakte koji su ili zaboravljeni ili o kojima manje znamo.

Autor je građu za ovu knjigu sakupljao dugi niz godina, s ciljem da sve sažeto bude na jednom mjestu, budući da je puno toga zapisano u mnogo knjiga, brošura, disertacija i članka o religijama.

''Ponukan činjenicom da bismo trebali imati jednu knjigu u kojoj će biti najosnovnije ili sažetke svake religije, odlučio sam prikupiti materijale. Nakon mog postdiplomskog studija sve to sam koncipirao u jedno djelo, koje se zove: Povijest religija. Vjerujem da sam odgovorio na sva ona pitanja koja susrećemo ne samo kroz nastavu, nego općenito životna pitanja: kako tko vjeruje, zašto i načela pojedinih religija. Mislim da će u njoj svatko moći pronaći teme za sebe'', kazao je don Ledić.

Promotor i jedan od recenzenata knjige prof. dr.sc. Željko Škuljević istaknuo je da projekti ovakve vrste nagovještavaju da bi konfesionalnog vjeronauka moglo se razgovarati oko uvođenja, kao redovnog, predmeta Kulture ili Povijesti religija, koji ne bi bio fakultativan i kojeg bi trebali slušati svi.

''Ovo nije teološka knjiga, nego se razmatra fenomen religije kao kulturno-povijesni fenomen. Ovakva knjiga otvara ono što je najvrednije, najesencijalnije po meni, tako sam naslovio i svoju recenziju: razgovor religija'', kazao je profesor Škuljević.

U promociji knjige "Povijest religija" sudjelovali su recenzenti mr. don Ivica Mršo i prof. dr. dr. Lidija Pehar, koji su iznijeli svoja viđenja ovog djela, a moderator promocije je bila Nataša Škuljević.

Knjiga je izdana u okviru Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije.

Kopirati
Drag cursor here to close