Tomislavgrad

Počeli "Drugi dani čipkarstva BiH"

Kultura / Flash | 02. 10. 2014. u 12:59 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Drugi dani čipkarstva BiH" pod nazivom "Dijalog žena ostvaren nitima" počinju danas u Tomislavgradu i trajat će do 5. listopada.

Spomenute Dane organizira Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u BiH "Stećak", a odvijaju se pod pokroviteljstvom ministra za prosvjetu, kulturu, sport Hercegbosanske županije Petra Galića.

Kako ističu organizatori, na spomenutim Danima čipkarstva gosti su čipkarske udruge iz Hrvatske koje njeguju čipkarske tehnike s UNESCO-ve liste svjetske zaštićene nematerijalne kulturne baštine (Pag, Lepoglava i Hvar) i ovo je prvi put da se ove tri čipkarske tehnike izlažu na jednom mjestu u Bosni i Hercegovini.

Bosanskohercegovačke čipke (priplet, keranje i necanje) predstavljat će udruge: "Unikat" iz Banja Luke, "Sehara" iz Tešnja i "Ravnica" iz Oštre Luke i Boka, u okolici Orašja.

Cilj dana čipkarstva je produljivanje i učvršćivanje komunikacije među ženama različitih etničkih i religijskih skupina iz Bosne i Hercegovine, ali i prikazivanje bosanskohercegovačkih čipki uz razvijenije i poznatije čipkarske tehnike iz Hrvatske, navodi Fena.

Prema najavljenom programu, čipkarice će svoje radove izlagati u petak, 3. listopada u 19 sati u Gradskoj galeriji Kulturno informativnog centra u Tomislavgradu kada je zakazano i otvaranje izložbe Jelene Azinović, mlade zagrebačke kiparice.

Drugi dan ,u subotu, 4. listopada u 19 sati u Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru uz izložbu čipke održat će se program u kojem će sudjelovati folklorni ansambli i pjevačke skupine iz Hrvatske i BiH, piše Fena.

Kopirati
Drag cursor here to close