FEST

Pobjednici "Vuk" i "Ničije dete", Hadžihafizbegović najbolji glumac

Kultura / Film TV | 09. 03. 2015. u 08:14 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koprodukcijski film Jordana, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Velike Britanije ‘‘Vuk’‘ i srpski film ‘‘Ničije dete’‘ pobjednici su 43. međunarodnog filmskog festivala - FEST koji je u nedjelju službeno zatvoren Beogradu.

Nagrade Beogradski pobjednik (Belgrade Victor) za najbolje filmove dodijeljene su filmu ‘‘Vuk’‘ Naji Abu Nowara u glavnom natjecateljskom programu, te ostvarenju koje je na prošlogodišnjem festivalu u Veneciji osvojilo nagrade publike i kritike - ‘‘Ničije dete’‘ u nacionalnoj selekciji, koji je žiri ocijenio kao ‘‘uzbudljivu priču o sazrijevanju...vizualno fascinantan i emocionalno pronicljiv film’‘.

Među pobjednicima na FEST-a je i bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović s nagradom za najbolju mušku ulogu u filmu hrvatskog redatelja Ognjena Sviličića ‘‘Takva su pravila’‘, rađenog u koprodukciji Hrvatske, Srbije, Francuske i Makedonije.

''Postoje velike i postoje bitne nagrade. Veliku nagradu dobio sam za ulogu u ovom filmu u Veneciji (najbolji glumac), ali mi je nagrada na FEST-u bitna jer je posebna odgovornost pokloniti se beogradskoj publici, koja zna što je dobar film, dobra knjiga, glazba. To je mjesto gdje misleći ljudi žele dobiti potvrdu'', rekao je Hadžihafizbegović, koji uz Jasnu Žalicu ‘‘nosi’‘ Sviličićev film ‘‘Takva su pravila’‘.

Za Hadžihafizbegovića je ‘‘FEST metafora za čuvanje vrijednosti’‘ i osvojena nagrada mu je ‘‘u esnafskom smislu najdraže priznanje’‘.

‘‘Osjećam merak večeras’‘, rekao je na tiskovnoj konferenciji laureata ovogodišnjeg FEST-a Emir Hadžihafizbegović.

Međunarodni žiri predvođen srpskom glumicom Nedom Arnerić, koji je odlučivao o 15 filmova iz glavnog programa, odlučio je da nagradu žirija dodjeli ruskom filmu ‘‘Budala’‘ Jurija Bikova.

Za najbolju režiju nagrađen je njemački autor Timm Kroeger za film ‘‘Vijeće ptica’‘, istodobno nagrađen i za najbolju kameru, a najbolji scenaristi su redatelj ‘‘Vuka’‘ Naji Abu Nowara i njegov suradnik Basel Gandur.

Uz Emira Hadžihafizbegovića za najbolju mušku ulogu, žiri je nagradio Lou de Laaga i Josephine Japy kao najbolje glumice u francuskom filmu ‘‘Diši’‘ Melanie Laurent.

Najbolji debitant je redatelja britanskog filma ‘‘71’‘ Jann Demane,

U programu ‘‘Srpski film’‘ 12 ostvarenja ocjenjivao je žiri čiji je predsjednik bio hrvatski književnik Miljenko Jergović, a uz Beogradskog pobjednika za ‘‘Ničije dete’‘ Vuka Ršumovića, nagradu žirija dobio je i film ‘‘Isceljenje’‘ Ivana Jovića, te Denis Murić za najbolju mušku ulogu Ršumovićevom filmu ‘‘Ničije dete’‘.

Za režiju je nagrađen Dušan Milić za film ‘‘Travelator’‘, a za scenarij Srđan Koljević za film ‘‘Branio sam Mladu Bosnu’‘.

Film ‘‘Ničije dete’‘ dobio je i nagradu ‘‘Nebojša Đukelić’‘ u regionalnom programu, dok je nagrada publika, koju dodjeljuje ‘‘Idea’‘, pripala argentinskom filmu ‘‘Divlje priče’‘ redatelja Demiena Shifrona.

Na ovogodišnjem 43. FEST-u od 27. veljače do 8. ožujka, na ukupno 242 projekcije u šest kino-dvorana prikazano je 90 premijera i 34 reprize najboljih ostvarenja svjetske kinematografije i filmova regije.

Kopirati
Drag cursor here to close