Improvizirano kazalište

Plejbek teatar prvi put u Mostaru

Kultura / Flash | 22. 06. 2017. u 07:20 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četvrtog dana na repertoaru 31. Dana teatra mladih je na programu predstava "Moja muka". Zapravo radi se o predstavi koja nastaje pred gledaocima i uz aktivno učešće samih gledalaca koji daju ideju, scenarij i slično, a glumci to oblikuju u scenski izraz po njihovim uputama. Zapravo radi se o Plejbek teatru, o metodologiji koja uključuje publiku i njene priče.

Plejbek teatar je interaktivna originalna forma improviziranog kazališta u kome publika ili grupa članova priča o nekom trenutku, priopćuje priču, osjećanje, san, konflikt, viziju iz svog života a to potom na licu mjesta odigravaju glumci i glazbenici. Koristeći glazbu, odjeću i razne druge improvizirane tehnike i kazališne forme, glumci i glazbenici odigravaju te priče tako da dotiču samu srž tih priča.

Tijekom rada sa publikom na pričanju i odigravanju osobne priče, stvara se sigurno mjesto gdje pojedinci mogu nešto da kažu, da se to čuje i da se vidi i gdje se pojavljuju zajedničke teme. Kroz spontanost i životnost improviziranih tehnika stvara se sigurno mjesto, zapravo teatar u kome publika sudjeluje tijjelom, umom i duhom. To je mjesto koje nam omogućava da produbimo naše međusobno razumijevanje i razvijemo autentične načine komunikacije, mjesto gdje ono što je pojedinačno postaje zajedničko.

Večeras će eMTeeM u okviru festivalskog programa po prvi put u Bosni i Hercegovini, javno prezentirati ove tehnike i predstaviti stvaranje predstave na ovaj način.

Kopirati
Drag cursor here to close