Novi život

‘Plava’ predstava u Herceg Etno Selu u Međugorju

Kultura / Flash | 17. 07. 2015. u 06:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak, 17. srpnja. u 20 I 30 sati dogodit će se „plavo“ u Herceg Etno Selu - Međugorje, u amfiteatru. Riječ je o predstavi ‘Jučer sam se sjetio plave’, u režiji Petra Radina a izvedbi Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život.

Predstava Jučer sam se sjetio plave realizirana je tijekom 2014. i 2015. godine u Zagrebu, a financirana je sredstvima Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske

Jučer sam se sjetio plave

Što je sljepoća? Fizičko obesvjetljenje i svijet u kojem boje poprimaju sinestezijske oblike stvarajući poseban „kolorit“, ili buljenje zdravih očiju i ne-prepoznavanje drugih i drugačijih. Ona fizička i najčešće „gledana“, najgora je onima kojima se dogodila, no ona druga, ona koja se ne vidi, a zasljepljuje svojim „gledištima“, razboljeva sve oko sebe i uvodi nas u mrak kroz koji ni sunce nema nikakvih šansi.

Ova predstava je mala, ljupka prolaznica kroz vaše živote, izazovno odjevena da se okrenete za njom, ljubopitljiva i šarena pogleda, kako bi ste sat i nešto očijukali sa općom dušom. Ona nema potrebe za ljubakanjem, sa jeftinim i jednotrenutnim ispreplitanjem prstiju, nema poriva da vas „uštine za obraščić“ i probudi vam lažnu nadu u ljubav na prvi dodir, ona je kompozicija svih nas skupa, zagrljenih u Kazalište slijepih i slabovidnih „Novi život“, nas kojima je žao svih koji nas sažaljevaju, nas koji dobro vidimo kako nas ne-gledaju i prave od nas kasicu za milodare, a mjesta u dvorani ostavljaju praznima, jer nismo dostojni biti kazalištem, navodi se u priopćenju.

Kazalite slijepih i slabovdinih „Novi život“

!Novi život! Rođen je 21.03.1948. a do danas je pripremio preko 120 premijera i razigrao ih u 3500 predstava. Iako smo najstariji u Svijetu, još uvijek smo udruga, što znači da je društvo ostalo slijepo za nas, pa mu našom najnovijom predstavom Jučer sam se sjetio plave pokušavamo uliti dušina svjetla u skeptične mu poglede na drukčijost. Organizatori smo i jedinog festivala Kazališta slijepih BIT (Blind in theatre), koji se bienalno održava u Zagrebu, pa će se po 9. put dogoditi u listopadu 2015. ONI GLEDAJU, MI VIDIMO! TKO ĆE BOLJE I JASNIJE?, istaknuli su organizatori.

Kopirati
Drag cursor here to close