Venac za Gavrila

Pjesnik iz Novog Sada: Atentat na okupatora u Sarajevu doživljavam kao njihovu labudovu pjesmu

Kultura / Flash | 12. 08. 2014. u 07:14 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pjesnik iz Novog Sada Milan Nenadić kaže da Gavrilo Princip i mladobosanci, koji su u Sarajevu izvršili atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda, nisu bili puki fanatici, nego logična posljedica igre tadašnjih velikih sila.

"Princip i njegovi prethodnici, poput Miloša Obilića i kosovskih vitezova odavno su svjetionik s one strane povijesti", rekao je Nenadić za današnji novosadski "Dnevnik" povodom izlaska iz tiska njegove najnovije knjige "Venac za Gavrila, zaveštanje".

On kaže da atentat na okupatora u Sarajevu doživljava kao "labudovu pjesmu" Principa i njegovih drugova željnih slobode, jednakosti i pravde.

"Atentat na okupatora u Sarajevu doživljavam kao njihovu labudovu pjesmu, kao primijenjenu epopeju koja je iz letargije i robovskog lanca trgnula cijelu našu regiji. To srpski narod stoljećima nosi u genima, a ništa ne boli koliko ropstvo i nepravda", istakao je Nenadić.

On je dodao da je inspiraciju za najnoviju knjigu "Venac za Gavrila, zaveštanje", ponio sa svog ognjišta u rodnom Grahovu.

"Inspiraciju sam ponio s rodnog ognjišta i neće me napustiti do posljednjeg daha. Kud biste ljepšu i strašniju inspiraciju! Jedna generacija mladih školaraca, pjesnika upisala je svoje ime u europsku i svjetsku povijest na epski način, dostojan predaka", naveo je Nenadić.

Knjiga "Venac za Gavrila, zaveštanje" izašla je u izdanju "Grafomarka", Laktaši, Biblioteka kalinovački poetski vijenac.

Milan Nenadić rođen je 1947. godine u okolini Bosanskog Grahova, a piše poeziju, književnu kritiku i bavi se prevođenjem. Objavio je više od 30 naslova, uglavnom poezije, a neke od njih u koautorstvu sa suprugom, pjesnikinjom i prevoditeljem Ileanom Ursu.

Kopirati
Drag cursor here to close