Rat je ludilo

Papa: Treći svjetski rat je već počeo

Kultura / Vjera | 13. 09. 2014. u 10:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poglavar Rimokatoličke crkve Franjo je u subotu, na vojnom groblju Redipulja na sjeveru Italije, osudio sve ratove kao "ludilo" i one koji profitiraju od 'ratnog ludila' i pozvao svijet da ne bude ravnodušan prema opasnosti 'trećeg svjetskog rata' za koji se, kako je rekao, može reći da je dijelom počeo.

Papa je na groblju, povodom obilježavanja 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata, odao počast poginulima u svim ratovima.

''Rat uništava. Rat sve izobliči, čak i bratske veze. Rat je ludilo, njegov plan razvoja je uništenje'', rekao je papa, kritizirajući pokretanje oružanih konflikata zbog ekonomskih interesa industrije naoružanja i indiferentnost ljudi, prenosi Fena.

Brojni sukobi u svijetu zapravo su dijelovi Trećeg svjetskog rata pri čemu je osudio trgovinu oružjem i terorizam koji siju smrt i uništenje.

''Čovječanstvo bi trebalo zaplakati, a ovo je vrijeme da pusti suze'', rekao je poglavar Katoličke crkve.

''Danas, nakon drugog neuspjeha svjetskog rata možemo govoriti o trećem ratu koji se vodi u dijelovima, zločinima, masakrima, uništavanjem'', dodao je Franjo.

Na groblju Redipulja, jednom od najvećih na svijetu, na sjeveru Italije, sahranjeno je 100.000 poginulih tijekom Prvog svjetskog rata. Agencije podsjećaju da se djed pape Franje borio u talijanskoj ofanzivi protiv Austrougarske monarhije tijekom Prvog svjetskog rata 1917. i 1918. godine na bojnim poljima kod Redipuglije.

Kopirati
Drag cursor here to close