Sarajevo

Otvorena izložba "Trag prošlosti" - djela sa Marmara univerziteta iz Istanbula

Kultura / Flash | 22. 12. 2014. u 19:44 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba klasične turske umjetnosti pod nazivom „Trag prošlosti“, otvorena je u ponedjeljak navečer u prostorijama Turskog kulturnog centra „Yunus Emre“ u Sarajevu.

Izložena su 24 rada koji su djelo profesora i asistenata Marmara Univerziteta u Istanbulu, sa odsjeka Akademija primijenjenih umjetnosti.

''Izložba prikazuje prošlost, tradicionalne vrijednosti, ljepotu kulturnog naslijeđa koje dvije zemlje, BiH i Turska, baštine i koje ih povezuje'' kazala je u izjavi za medije Šehnaz Ozcan, profesorica Marmara Univerziteta u Istanbulu.

Pojasnila je da se radi o tehnici na platnu i papiru, ali je specifičnost što su materijali i boje koje su korištene radili profesori i asistetnti.

Podsjetila je da su danas u Općini Stari Grad, također, profesori i asistenti oslikali jedan zid u dvorani za sastanke, što predstavlja poklon Univerziteta.

Radovi su originalni i pripadaju Marmara Univerzitetu, a ukoliko bude zanimanja, izložba će biti ponovljena, ali sa kopijama.

Izložba, koju su organizirali Turski kulturni centar „Yunus Emre“ - Sarajevo i Marmara Univerzitet u Istanbulu, bit će otvorena tri dana.

Kopirati
Drag cursor here to close