"Infinity"

Otvara se šareni umjetnički karneval ‘Sarajevske zime’

Kultura / Flash | 07. 02. 2015. u 07:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Performansom klizača Sarajeva pod nazivom "Infinity" ("Beskonačnost") danas će u Olimpijskoj dvorani "Zetra" početi cjelodnevni program otvaranja šarenog umjetničkog karnevala - ovogodišnjeg 31. izdanja Internacionalnog festivala "Sarajevska zima".

Centralni program otvaranja bit će upriličen navečer u Narodnom pozorištu Sarajevo s ovogodišnjom festivalskom temom "Infinity", uz sudjelovanje više umjetničkih segmenata.

Festival će otvoriti komična opera u tri čina "Don Pasquale" Gaetana Donizettija, kojoj će prethoditi raznoliki sadržaji - Sarajevska filharmonija izvest će himnu BiH, uslijedit će priča o jogi u svakodnevnom životu, potom će bh. glumci smješteni u ložama Narodnog pozorišta čitati stihove i tekstove istakutih književnika BiH i svijeta, dok će članovi Baleta NPS-a izvesti točku na pjesmu "My way" Franka Sinatre.

Opera "Don Pasquale" već četiri godine nije izvođena na sceni Narodnog pozorišta, a ovaj put će to biti domaća produkcija u cijelosti, izuzev glavne uloge koju će izvesti gošća iz Beograda.

Predstava je rađena u režiji Ogniana Draganoffa, a bit će izvedena pod dirigentskom palicom Darija Vučića, uz sudjelovanje Hora Opere NPS-a i Orkestra Sarajevske filharmonije.

Osim centralnog večernjeg dijela, program otvaranja Festivala trajat će cijeli dan raznolikim programom na više lokacija u gradu. Nakon klizačkog performansa u "Zetri", na prostoru Austrijske kuće koja je nekadašnje sjedište Festivala od 1984. godine, bit će upriličen program "Joga u svakodnevnom životu".

U Muzeju Sarajeva bit će organizirana dodjela Srebrne pahuljice 30. "Sarajevske zime", a potom će u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese biti otvorena izložba "Konjičko drvorezbarstvo" u organizaciji firme "Rukotvorine - Zanat". Sarajevskoj će publici premijerno biti predstavljeni novi proizvodi rađeni u suradnji sa skandinavskim dizajnerima.

Izložba radova Edina Derviševića i Muhameda Ćejfa pod nazivom "Pozdrav iz Počitelja" bit će otvorena u Galeriji "Roman Petrović", dok će Galerija IPC ugostiti stvarateljstvo iz oblasti suvremene umjetnosti šest umjetnika iz Koreje.

"Izložba slika turskog svijeta od Altaya do Balkana" naziv je postavke koja će biti priređena u Galeriji "Preporod", dok će centralni likovni događaj zasigurno predstavljati svojevrsna retrospektivna izložba likovnih djela nastalih na Međunarodnoj likovnoj manifestaciji "Art simpozijum Jahorina" od 2003. do 2014. godine.

Počasni gost 31. izdanja "Sarajevske zime" je Indija, te će mnogi programi biti posvećeni umjetničkim i duhovnim dometima te zemlje.

Na ovogodišnjem Festivalu očekuje se sudjelovanje oko 1.300 umjetnika iz 40-ak zemalja svijeta, koji će raznolikim umjetničkim stvarateljstvima načiniti most između različitih kultura i tradicija, obogaćujući kulturnu scenu Sarajeva programima iz svih sfera kulture i umjetnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close