Filmski hitovi

'Oscar revija': Filmovi nominirani za Oscara u jedanaest hrvatskih gradova

Kultura / Film TV | 29. 01. 2014. u 15:56 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već tradicionalna "Oscar revija", čije se deseto izdanje ove godine održava od 30. siječnja do 9. veljače diljem Hrvatske, prikazat će izbor ponajboljih prošlogodišnjih filmskih ostvarenja nominiranih za Oscara.

Među 14 filmova, koji će se prikazati u jedanaest hrvatskih gradova u CineStar kinima, dio je onih koji će se na reviji prikazati premijerno. Film "12 godina ropstva" Stevea McQueena britansko-američka povijesna drama, adaptacija istoimene autobiografije Solomona Northupa iz 1853., nominirana je za devet Oscara, "Kolovoz u okrugu Osage" Johna Wellsa, s Meryl Streep nominiranom za glavnu i Juliom Roberts za sporednu žensku ulogu, crna je komedija o snažnim ženama iz obitelji Weston koje se ponovno susreću nakon što su ih život razdvoji, a novi hit braće Cohen "U glavi Llewyna Davisa", koji se natječe za dva 'zlatna kipića', prati tjedan dana u životu mladog folk pjevača koji nastoji uspjeti na sceni Greenwich Villagea šezdesetih.

U sklopu revije prikazat će se i hitovi "Gravitacija" Alfonsa Cuarona s deset nominacija, priča o nesreći astronauta koja se dogodi prilikom rutinske svemirske šetnje te "Vuk s Wall Streeta" Martina Scorsesea o intrigantnom burzovnom mešetaru, od njegova uspona na burzi, velikih zarada i života na visokoj nozi, do pada povezanog s kriminalom i korupcijom.

Tu su i fantastična avantura "Hobit: Smaugova pustoš" Petera Jacksona, nastavak avantura Bilba Bagginsa na putovanju u društvu Čarobnjaka Gandalfa i trinaest Patuljaka, "Kradljivica knjiga" Briana Percivala, čija se radnja temelji na istoimenom bestselleru iz vremena nacističke Njemačke, "Američke varalice" Davida O. Russella o paru nepobjedivih prevaranata i "Kapetan Philips" Paula Greengrassa, snimljen prema događaju iz 2009. kada je grupa somalskih pirata otela američki teretni brod.

Film "Jasmine French" Woodyja Allena priča je o nekadašnjoj bogatašici koja se ne može pomiriti s činjenicom da više nije bogata, komedija "Kako je spašen g. Banks" Johna Leea Hancocka fokusira se na autoricu priče Mary Poppins, P.L. Travers, a drama "Philomena" Stephena Frearsa, emocionalna je priča nadahnuta istinitim događajima o Irkinji koja pedeset godina traži svoje dijete kojega se u tinejdžerskim godinama morala odreći zbog pritiska okoline.

Revija donosi i znastveno-fantasičnu dramu "Ona" Spikea Jonzea, čija je radnja smještena u blisku budućnost u Los Angelesu, a prati Theodorea Twomblyja koji za život zarađuje pišući dirljiva, osobna pisma za druge te animiranu avanturu "Snježno kraljevstvo", Disneyevu verziju bajke "Snježna kraljica" H. C. Andersena.

Proglašenje dobitnika prestižne američke filmske nagrade Oscar održat će se 2. ožujka u Los Angelesu.

Kopirati
Drag cursor here to close