Sloboda izražavanja vjere

Obilježena 552. obljetnica uručenja Ahdname kršćanima u BiH

Kultura / Flash | 28. 05. 2015. u 13:04 T.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 "Dan Ahdname", povelje kojom je sultan Mehmed Fatih 1463. godine potvrdio slobodu izražavanja vjere svim franjevcima i kršćanima u BiH, obilježen je danas prigodnom manifestacijom na Milodražu kod Kiseljaka.

Manifestaciju je organiziralo Udruženje Bosansko-tursko prijateljstvo "Bosfor", a posjetitelji su mogli čuti povijesno podsjećanje na 28. svibanj 1463. godine kada je Mehmed Fatih povelju uručio fra Anđelu Zvizdoviću, potom čitanju Ahdname te kulturno-zabavnom programu.

Predsjednik Udruženja "Bosfor" Rizvan Halilović istaknuo je da je današnjim programom obilježena 552. godišnjica Ahdname, te da je riječ o 10. manifestaciji obilježavanja uručenja te značajne povelje.

''Svi su danas potencirali kontinuitet zajedništva i multikulturalnosti, te prava i sloboda koja su bila aktualna tada i kroz vijekove, ali su važna i u budućnosti. Jer, ako BiH želi biti dio Europske unije ona mora rekonstruirati i revitalizirati određene odnose koji su ratom i zločinima poremećeni, te prevazići brojne krize i nastaviti intezitetom koji je postojao i u vrijeme sultana Fatiha i bosanskih vladara'', kazao je on.

Na skupu su, osim Halilovića, govorili akademik Mirko Pejanović i prof.dr. Marinko Pejić, dok je manifestaciju otvorio premijer SBŽ-a Tahir Lendo.

Ujedno su uručena godišnja priznanja - Povelja "Prijatelj Bosne" velikim i dokazanim prijateljima BiH, u znak zahvalnosti za izuzetan doprinos očuvanju i afirmaciji multikulturalne demokratske zemlje.

Povelje su dobili vrhovni poglavar Katoličke crkve papa Franjo, predsjednik Republike Turske Reccep Tayip Erdogan, te posthumno Tadeuš Mazovjecki.

Povelje "Zlatna Ahdnama" dodijeljene su Martinu Ragužu, Senadu Šepiću, Elijasu Tauberu i Slobodanu Stajiću.

Zahvalnice za doprinos i podršku afirmaciji Ahdname, kao i za doprinos unapređenju zajedništva, multikulturalnosti, ljudskih prava i sloboda u BiH, pripale su Salmiru Kaplanu, Ivici Šariću, Hamdi Katici i Udruženju "Fatih" Milodraž.

Kopirati
Drag cursor here to close