Putovanje

Nisu Egipat samo piramide

Kultura / Flash | 09. 12. 2014. u 07:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva asocijacija kada se spomene Egipat su sigurno piramide, Sfinga, Nil... Međutim, posjetitelji prijestolnice, Kaira, mogu se uvjeriti kako je ova zemlja puna spomenika koji svjedoče o stoljetnoj vjerskoj toleranciji.

To je mogla vidjeti i grupa predstavnika bh. medija tijekom posjete Kairu, čiji središnji dio stoji kao svjedočanstvo suživota različitih religija i kultura. Oko 10 do 15 posto Egipćana su pravoslavni Kopti, a u velikim gradovima prisutne su i židovske zajednice.

"Viseća crkva" Svete Djevice Marije najstarija je u Egiptu. Prema teorijama povjesničara nastala je na temeljima rimske utvrde u 4./5.stoljeću nove ere. Ukrašava je 110 ikona, među kojima je i ikona Svetog Marka, prvog patrijarha koptske crkve.

U političkim neredima prije nekoliko godina stradale su neke koptske crkve. Turistički dužnosnici Egipta naglašavaju, međutim, da fanatizam nije egipatska tradicija.

''To nije u našoj prirodi'', kažu.

O tome svjedoče i fotografije susreta svih modernih vladara Egipta s pravoslavnim patrijarsima izložene u "Visećoj crkvi". U tom nizu, međutim, nedostaje samo jedna slika - svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija, koji se za vrijeme dok je bio na dužnosti nije sastao s patrijarhom.

''Egipćane je oduvijek krasilo međusobno poštovanje i prijateljstvo. Svi Egipćani su jedna obitelj. To je u našoj prirodi'', kažu egipatski dužnosnici.

Nedaleko od "Viseće crkve" nalazi se i Crkva svetog Sergiusa i Bahusa iz 5./6. stoljeća, ili kako je Egipćani zovu na arapskom "Abu Serga". Radi se o vrlo značajnom svetištu za pravoslavne vjernike budući da je podignuta iznad pećine u kojoj se skrivala sveta obitelj oko tri mjeseca, a tu je i bunar iz kojeg je sveta obitelj pila vodu.

U tijeku su radovi na rekontrukciji unutrašnjosti ove crkve, ali je fotografiranje nažalost zabranjeno.

Samo nekoliko stotina metara dalje je još jedno svjedočanstvo vjekovne vjerske tolerancije u Egiptu - sinagoga Ben Ezra, koja je dobila ime po svom posljednjem restauratoru iz 1115. godine. Karakteristična je po svojoj specifičnoj dekoraciji geometrijskih oblika koja je djelo egipatskih umjetnika, ali je i u njoj snimanje zabranjeno.

U istom dijelu grada nalazi se i džamija Amr Ibn al-As, prva džamija ne samo u Egiptu, nego na cijelom afričkom kontinentu, izgrađena 642. godine.

Dobila je ime po svom utemeljitelju, zapovjedniku arapske armije koji je došao po naređenju kalife Omara. Njegovim dolaskom počinje širenje islama u Egiptu, a zanimljivo je da je bio veliki reformator i prijatelj egipatskog patrijarha.

Komentirajući ovo multireligijsko bogatstvo Egipta, turistički predstavnici ove zemlje kažu kako su mnogi u povijesti pokušavali zavaditi Egipćane, ali u tome nisu uspjeli.

Kopirati
Drag cursor here to close