Samo kod nas

Nemaju plaću pola godine, a iz svog džepa plaćaju oluke na muzeju

Kultura / Flash | 15. 09. 2014. u 10:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine nalazi se već godinama u izuzetno teškoj situaciji. Međutim, i pored toga iz ove značajne institucije stiže jedna priča o odgovornosti prije svega zaposlenih prema instituciji u kojoj rade.

Kako kaže direktorica Muzeja Šejla Šehabović Muzej kao jedna od institucija koje su ostale bez državnog staranja, ima dugogodišnji problem koji je pogoršan obilnim padavinama - kako postoje kvarovi na krovu i olucima Muzeja, nekoliko prostorija u zgradi prokišnjava - tako da je u opasnosti knjižnica, a postoji i svakodnevna opasnost da prokisne depo, u kojem se čuvaju jedinstveni rukopisi i drugi materijali čije bi oštećenje dovelo do nemjerljive štete.

''Ovaj problem pokušali smo riješiti na sve moguće načine. Aplicirali smo za sredstva Federalnog ministarstva kulture i sporta i projekt nam je odobren iz "Transfera za obnovu kulturnog i graditeljskog naslijeđa", rekla je i dodala kako je odobreno 12.000 KM što je dovoljno za radove. Samo treba čekati da odobreni novac dođe na pravu adresu.

''U dogovoru sa zaposlenicima i zaposlenicama Muzeja, odlučila sam da uložimo sredstva iz vlastitih plaća za popravku krova i oluka. Mi nećemo dozvoliti da propadne naša vrijedna građa, i samo se nadamo da će nadležni imati odgovornosti barem koliko i mi koji čuvamo nacionalno blago - te da će nam odobrena sredstva biti uplaćena u najkraćem mogućem roku, kako ljudi koji brinu o muzejskoj zgradi ne bi bili kažnjeni za svoj rad i žrtvovanje izostankom plaća'', kaže direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Šejla Šehabović.

Ističe kako s današnjim danom zaposlenicima Muzeja plaće kasne cijelih šest mjeseci.

''Bez obzira na to mi danas počinjemo s radovima na olucima i krovu, jer se ne usuđujemo dočekati zimu u stalnoj opasnosti od ugrožavanja građe. Nisam smjela čekati zimu, uz ovolike padavine - ovo su posljednji dani u kojima je uopće fizički moguće poduzimati ovakve radove, jer ako padne snijeg ne smijemo ni razmišljati što bi bilo od naše građe'', ističe Šehabović.

Naglašava kako su odobrena sredstava za Muzej dragocjena jer zaposlenici Muzeja održavaju zgradu iz 19. stoljeća vlastitim sredstvima, iako nemaju redovne izvore prihoda.

''Radimo sve što je u našoj moći, a nekad i više od toga. Nedavno smo uspjeli, iz vlastitih sredstava, i uz pomoć doniranih polica iz sarajevske "Prosvjete", urediti jedan dio knjižnice s novijim izdanjima. Nadam se da će oni koji u ovoj zemlji odlučuju o rasporedu novaca za kulturu uvidjeti uloženi trud i odgovornost prema društvu čiji je ova kuća očigledan primjer'', ističe Šejla Šehabović.

Kopirati
Drag cursor here to close