Emina Huskić

Neko se malo čudo dogodilo u Beogradu

Kultura / Glazba | 04. 03. 2014. u 06:04 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mlada pijanistica Emina Huskić (1999), sa tek napunjenih petnaest godina iz Sarajeva, 28. veljače ove godine pobijedila je na Šopenovom natjecanju u Beogradu i donijela pobjedu Bosni i Hercegovini.

- Natjecala se sa vrlo teškom konkurencijom. Njeno sviranje trajalo je 25 minuta i veliki je utisak ostavila na žiri i publiku. Jednostavno, taj njen nastup, neko se malo čudo dogodilo u Beogradu - kazala je u izjavi za Agenciju Fena prof. Greta Šećerkadić, inače Eminina profesorica.

Šećerkadić je istaknula da ovo natjecanje nije namijenjeno da bude drugih i trećih, ono je namijenjeno da bude samo pobjednik.

- Bilo je 18 kandidata, ograničen je bio i broj natjecatelja, Emina je pobijedila i to nije samo uspjeh Emine, nego je uspjeh Bosne i Hercegovine i ona zaslužuje pažnju javnosti – rekla je Šećerkadić.

Dodala je da je to bio akademski program koji je bio veoma težak, a i sama koncepcija programa je bila teška.

Na ovom neđunarodnom natjecanju, koje je održano u tri kategorije, dodjeljivana je samo jedna, pobjednička nagrada po kategoriji.

U II kategoriji, bilo je 18 sudionika i u navedenoj kategoriji Emina Huskić dijeli pobjedu sa Galinom Nikolin (Srbija).

Uz pobjedu je uvrštena i mini turneja stvorena kao koncept kontinuirane promocije mladih talenata kao i afirmiranje pijanista po gradovima Srbije i regije ciklusom koncerata pod nazivom "Odjeci Šopen Festa", koji ljubiteljima Šopenovih nota omogućava da uživaju u izvođenju djela velikog skladatelja tijekom cijele godine.

Žiri je bio sastavljen od međunarodnih, renomiranih pijanista i pedagoga.

Žiri je imao težak zadatak da od više od 40 udionika dodijeli samo po jednu prvu nagradu u svakoj kategoriji, tako da su odlučivale nijanse u izvođenju.

Na koncertu pobjednika natjecanja i dodjela nagrada koji je održan 1. ožujka ove godine u Domu Vojske Srbije svečano su dodijeljene diplome i novčane nagrade pobjednicima natjecanja, kao i pohvale najuspješnijim natjecateljima.

Daljnji planovi mlade bh. umjetnice je da se afirmira na još mnogobrojnim regionalnim natjecanjima i natjecanjima širom svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close